Стив Банън вижда бъдещата конфигурация на европарламента със сериозна група на националистите

Георги Найденов, икономист, В развитие, 23.07.2018

20:11 | 23 юли 2018
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Случващото се последните дни и така наречената фондация „Движение“, която основава бившият шеф на кампанията и главен стратег на Доналд Тръмп - Стив Банън, е доста смущаващо, защото той директно се забърква във вътрешните работи не на една държава, а на целия ЕС. Това каза Георги Найденов, икономист, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Неговото виждане за конфигурацията на бъдещият европараламент е, че ще има много сериозна група на националистите, която ще бъде обединена около Мари Люпен и Найджъл Фараш“.

Икономистът каза още, че винаги националните избори са били по-силни от европейските. Според него това е факт и се виждат определени сили, които имат интерес Европа да бъде разединена и слаба, защото никой няма полза от това да има силен ЕС и обединени интегрирани и то например с обединена отбранителна система или единна система за сигурност и други.

В обзор на случилото се през седмицата Найденов коментира още, че не трябва да забравяме, че във всеки удобен момент Доналд Тръмп засяга геополитическите интереси на Русия – "Северен поток 2", Иран, Сирия. Според него това е с цел защита на газовите интереси на САЩ.

„Барометърът на това, как целият черен ПР се изсипа върху Тръмп, а той продължава да трупа вътрешнополитически рейтинг, ще дойде на междинните избори през месец ноември.

Вижте повече във видеото.