Компаниите-пощенски кутии негативно влияят на транспортния бранш в България

Николай Рашков, член на Съюза на международните превозвачи, В развитие, 05.07.2018

20:42 | 5 юли 2018
Николай Рашков, член на Съюза на международните превозвачи, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Рашков, член на Съюза на международните превозвачи, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът с компаниите-пощенски кутии е значителен и България е част от него. Всяка една такава компания, регистрирана в страната, увеличава разходите на тези, които реално извършват транспортна дейност. Това каза Николай Рашков, член на Съюза на международните превозвачи, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Има наличие на огромна разлика между регистрираните автомобили в страната и тези, които реално осъществяват дейност, посочи Рашков. Много голяма част от регистрираните автомобили в България са изпълнявали курсове само в чужбина, те реално изобщо не са стъпвали на българска територия през съзнателното си експлоатиране. Те обаче се облагат и плащат пътен данък в България, каза още гостът.

При всички положения администрацията в България може да се справи с този проблем, коментира той.

Има нужда от качествено дискутиране на проблема, ясни мерки за борба с него и чак тогава идва ролята на държавата, която да извърши контрол. Не е нужно забрана за компании да работят в страната или да се регистрират. Важно е да има следене дали има реален бизнес.

Рашков коментира и пакета „Мобилност“ на френския президент Макрон.

Липсата на качествен анализ за разходите и евентуалните ползи при направени промени доведоха до решението на ЕП за рестарт и ново разглеждане на пакета. Вероятно това преразглеждане ще отнеме доста време и няма да бъде приключено от настоящия европарламент.

Според него преразглеждането на пакета ще отнеме около година. Това води до несигурност в бранша. Вероятно договорите ще се сключват за значително по-кратък период, преди да се изясни какви точно ще бъдат промените в сектора, посочи Рашков.

Предстои ново затруднение за бизнеса. Планирането се накъсва в следствие на чакане, което ще доведе и до покачване на разходите. Осъществяването на възможно най-дългосрочно планиране в тази една година е важно, така че да не се товари индустрията.

Гостът посочи още, че са необходими усилия за създаването на пакет, който да е в помощ на бранша.

Трябва да се положат правилни усилия за точния пакет, който да регулира бранша, така че икономиката да се развива.

Вижте целия разговор във видео материала.