България - сред лидерите по достъп до отворени фирмени данни в Европа

Данните от Търговски регистър вече са в отворената база за корпоративна информация OpenCorporates

15:07 | 8 май 2018
Снимка: Freeimages.com
Снимка: Freeimages.com

България е сред лидерите по достъп до отворените фирмени данни в Европа. Това става ясно от Индекса за отворени фирмени данни (Open Company Data Index), базиран на информация от най-голямата отворена база в света OpenCorporates.

Страната ни е на трето място по този показател след Дания и Великобритания.

"В момента страната ни се представя много добре по отношение на данните, достъпни за свободно търсене, свободен достъп и отворено лицензиране, благодарение на мащабна интеграция на данните от Търговския регистър на България", коментират от компанията за семантичен софтуер "Онтотекст", част от Сирма Груп Холдинг, съдействала за процеса.

OpenCorporates въведе България като юрисдикция съвсем скоро, добавяйки около 970 000 нови дружества към своята отворена база с над 140 милиона компании от целия свят. В резултат сега международната база включва целия Български Търговски регистър, достъпен като отворени XML файлове, под публичния лиценз CC-0. 

Проектът е реализиран с експертизата на "Онтотекст“ в сферата на свързаните отворени данни (т.нар. Linked Open Data – LOD), като компанията е подкрепила проекта и с "по-доброто разбиране за Търговския регистър" от правна и техническа гледна точка.

Сред основните предизвикателства са били разбирането на схемата, както и интерпретирането на данните, включително ръчното прехвърляне на тези, които са на кирилица.