Великобритания може да подпише споразумение за асоцииране с ЕС

Британският премиер Тереза Мей разглежда този вариант за държавата след Brexit

14:39 | 1 май 2018
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей разглежда вариант за подписване на споразумение за асоцииране с Европейския съюз след Brexit, предаде БТА, цитирана от Investor.bg.

Мей е казала на министрите си, че Великобритания може "потенциално" да приеме споразумение за асоцииране. Критици на идеята твърдят, че то ще превърне Великобритания в "подчинена" на решенията на Европа.

Британският финансов министър Филип Хамънд и британският министър на Брезкит Дейвид Дейвис били отворени към идеята на Мей. Хамънд смятал, че тя ще спести време, защото така Великобритания ще подпише с ЕС нещо, с което е запозната. Дейвис пък мислел, че подобно уреждане на нещата може да проработи.

Споразумение за асоцииране се сключва обичайно със страни, които искат да станат европейски членове.

Същевременно Камарата на лордовете на британския парламент прие изменение в проекта на закона за Brexit, даващо на парламента правото да попречи на правителството да напусне ЕС в отсъствие на споразумение с Брюксел, предадоха световните агенции. Предложението бе прието с 335 гласа "за" срещу 244 гласа "против".

В идните седмици текстът ще се дебатира в Камарата на общините, където Мей има крехко мнозинство. Членовете на долната камара може да решат да премахнат или променят внесеното от Камарата на лордовете изменение.

Досега правителството на Мей беше казвало, че ще остави парламентът да се произнесе по споразумението за развода с Брюксел. Но ако той го отхвърли, то единствената оставаща опция е излизане от ЕС без договор - перспектива, която притеснява бизнеса.

Сега според изменението парламентаристите ще имат възможност да предложат нови преговори с Брюксел при липсата на споразумение, или дори може да решат страната да остане в ЕС, каза лордът консерватор Дъглас Мартин Хог, един от вносителите на промяната.