Давос 2016: Преходът в Китай

Президентът на Baidu пред Bloomberg, 20.01.2016

17:06 | 20 януари 2016
Автор: Иван Николов
Давос 2016: Преходът в Китай

Какво мислите за това, което става в Китай? Ясно е, че пазарите заемат много песимистична позиция по това, което става.

Най-напред икономиката като цяло е 10 трлн. долара БВП и ръстът й е 6,9%, което не е зле. Очевидно тя леко се забави, но секторът на услугите, потреблението и технологичният сектор се справят много добре. Китай е в преход към нов модел. Отнема време.

 

От производство към услуги - проблемът сега за акциите ви в Nasdaq все още се сочи за пример на забавяне, без значение дали е производство или не. Това отражение ли е от нещо, което става с компанията ви или просто това, което става като цяло в Китай?

Не мога да си коментирам акциите.

Има два фактора, които управляват движението. Най-напред макроикономиката. Услугите и икономиката като цяло. Втора - колко бързо хората преминават онлайн.

Ако гледаме връзката между онлайн и офлайн,  по-малко от 1% от бизнеса се прави онлайн в момента. Така че има огромен потенциал за преминаване на дейности онлайн.

Всъщност това е и най-вълнуващата част от бизнеса в Китай.

В Китай го наричаме "интернет плюс". Това е приложението на интернет технологии в бизнеса и бизнес модела в традиционни индустрии.

 

Основата на компанията ви беше търсачката. Сега вървите повече към финансовите услуги.

Ще продължаваме да бъдем критични към себе си  - било за PC или мобайл. Но например при мобилния интернет, търсенето има различен смисъл вече. Вече не се търси информация, а свързване на хората към реални услуги.

Така че търсим връзката между онлайн и офлайн. Хората използват телефоните си, за да си купят билет за кино, да си викат такси, да си правят срещи.

Технологиите ще променят индустриите като финанси, образование, домакинство.

 

Това звучи много вълнуващо и е в духа на това, което прави Google. Но новите супер вълнуващи неща не се отразяват на резултатите ви. Какъв хоризонт виждате?

Ние работим дългосрочно. Ние сме технологична компания. Инвестираме изкуствен интелект. Има краткосрочен ефект, който например е да направим търсачката си по-ефективна, по-точна. Да направим разпознаването на глас или изображение, машинен превод по-точни.

В дългосрочен план ние променяме из основи бизнеса си.

Дори при онлайн към офлайн - O2O бизнеса в краткосрочен план има много инвестиции, много кеш, който е нужен.

Когато приключи тази фаза, ще можем много ефективно да използваме технологията си. Онлайн-офлайн не е само за субсидията. Но за технологичния алгоритъм, как да е по-ефективно. По-конкурентно.

 

Тези инвестиции, които направихте - лесно ли беше да са през сливания и придобивания, вместо да ги направите сами? Очаквате ли да направите още през 2016?

Ние искаме нашият продукт и услугите ни да са основната ни стратегия. Сливанията и придобиванията и партньорствата ще бъдат част от стратегията ни.

Аз съм оптимист в дългосрочен план за Китай. И ние залагаме на Китай.

Вижте как изглежда Давос по време на форума.