Цанoва: Не са водени формални преговори за финансиране на интерконектора с Гърция

За пътищата на преориентиране на българската икономика, коментир на Илияна Цанoва, зам.- управител на Европейския фонд за стратегически инвестиции в предаването InvestBook Bloomberg TV Bulgaria, 18.01.2016.

21:17 | 18 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Илияна Цанoва. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Илияна Цанoва. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не са водени формални преговори с Европейска инвестиционна банка, която е основен партньор за изпълнението на плана „Юнкер“ по проекта за интерконектор с Гърция. Това каза Илияна Цанова, зам.-управител на европейския фонд "Юнкер" в предаването InvestBook. Познавайки проекта, обаче, считам, че той би бил подходящ за плана "Юнкер" по няколко причини. 

"Проектът силно отговаря на няколко от европейските политики – енергийна свързаност и енергийна независимост в Европа. Второ, това ще бъде проект, който ще генерира приходи и е подходящ да се финансира на търговски принцип, а не да се използва бюджетен капацитет за гаранции".

Планът „Юнкер“ за България е страхотен шанс да се привлече допълнителен финансов ресурс, отвъд еврофондове, каза Цанова.

По думите на бившия служебен вицепремиер в две правителства Илияна Цанова, до момента са одобрени 108 проекта, на общата стойност 50 млрд. евро.

"Това е само 16% от 315-те млрд. евро инвестиции, които трябва да се влеят в икономиката на 28-те държави от ЕС". 

Чуйте още: