Кардашева: Шопингът е зависимост, а не терапия

Ако се влезе в преразход в емоционален план, настъпва психична криза, отбелязва психологът

21:10 | 25 декември 2015
Автор: Кирил Петков
Антонина Кардашева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Антонина Кардашева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Емоцията е изключително свързана с парите, защото механизмите, по който имат отношение към нашия живот са много еднакви. Това каза психологът д-р Антонина Кардашева в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Аналогията между пари и емоции, според д-р Антонова, е „много уместна, защото както се нуждаем от емоционална култура, за да управляваме емоциите си, така трябва да имаме и финансова култура, за да управляваме финансите си“. Тя допълни, че в последно време се е заговорило за емоционален инвестиционен капитал, по аналогия с финансовия инвестиционен капитал.

„Това е целият набор от емоции, които личността притежава. Тези емоции, ние активираме в различни преживявания, в различни ситуации в нашето ежедневие. Това е целият емоционален спектър, с който определяме поведението си. Чрез тези емоции ние се управляваме. Управляваме нашата професия, взаимоотношения, влизаме в контакти, явяваме се на преговори, и дори теглим банкови кредити“.

Всичко това е продиктувано от емоцията, каза Кардашева.

„Емоцията и парите енергизират личността. Емоцията е движещата сила на поведението, мотивите и нагласите. Тя е тази, която определя качеството и ефективността на нашия живот. Ако направим аналогия, с парите е почти същото. Парите са средството, чрез които измерваме нашия жизнен статус. Ако ги имаме се чувстваме удовлетворени, амбицирани и мотивирани“.

За това модерният термин днес, е изграждане на емоционален бюджет така, както хората се обучават да изграждат финансов бюджет, каза Кардашева.

По думите й, декември е интересен месец, защото приключва годината, но и заради унаследените вярвания, че по това време на годината само чрез подаръци можем да зарадваме някого.

На въпроса на Ивайло Лаков дали това е грешка, доктор Кардашева отговори, че зависи от какво е продиктувано решението.

„Ако човекът може да си позволи този подарък, то решението да го купи, ще бъде в хармония с неговия емоционален баланс. Той ще бъде емоционално балансиран. Но, ако няма такава възможност и тегли кредит, за да купи подаръци, в този случай, това е грешка“.

Инвестиционната култура, и в парите, и в емоциите предполага планиран бюджет и конкретен баланс между приходи и разходи, пасиви и активи, обясни Кардашева. По думите й, ако знаем къде са нашите източници на положителни емоции, ще можем „да се зареждаме изключително благоприятно“ и ще бъдем способни да поемаме негативните и стресови събития в нашия живот, без да излизаме на минус.

„Ако сме емоционално живи, оптимистични, весели, щастливи, ние ще сме изключително способни да печелим пари. Жизненият статус се определя, според някои, от нивото на нашите финансови постъпления, но и от нивото на емоционалния ни статус, защото той ни прави ефективни“.

Трябва да се внимава да не се изразходва обема от позитивни емоции: „Липсата на инвестиционна култура и в емоционален и във финансов план води до преразходи. Това са емоционални разходи, които ако се направят, трудно ще бъдат бюджетирани в началото на следващата година“.

„Ако се влезе в преразход в емоционален план, настъпва психична криза“.

По думите на специалиста, шопингът е по-скоро зависимост, отколкото терапия: „Пазаруването може на повърхността да те успокои и да донесе удовлетворение. Той е терапия за хората с дефицити. Те не осъзнават, че чрез купуването на подарък, или харченето на пари, заместват частично и компенсират загуба на емоция. Но в никакъв случай така не се излекуват от нея“.

"Парите подпомагат личността, чрез набавяне на липсващ емоционален ресурс, но в никакъв случай не мога да кажа, че той терапевтично, дългосрочно ще подпомогне личността. Това е само частен елемент от механизма за опознаване на себе си“.