Honda пуска на пазара електрически ван за 15 550 долара

Новият N-VAN e: с пробег от 245 км ще се предлага в четири варианта, с места за от един до четирима души

15:24 | 13 юни 2024
Автор: Суприя Сингх
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Honda Motor Co. ще пусне на пазара дългоочаквания си електрически ван през октомври на цена от $15 550, като по този начин ще навлезе отново на японския пазар на електромобили чрез търговски автомобил като част от стремежа си до края на десетилетието електромобилите и автомобилите с горивни клетки да представляват 40% от световните продажби.

Новият N-VAN e: с пробег от 245 км ще се предлага в четири варианта, с места за от един до четирима души, съобщи японският автомобилен производител по време на премиерата в четвъртък. Автомобилът ще бъде насочен към компаниите за доставки и строителната индустрия, както и към хората, които искат допълнително пространство за съхранение. Ванът може да се зарежда за 4 часа и половина при нормална скорост на зареждане от 6 киловата и за 30 минути при бързо зареждане.

N-VAN e: ще бъде "на достъпни цени за обикновените хора", заяви Нориюки Такакура, вицепрезидент на Honda за Япония, по време на пресконференция, като добави, че цената ще намалее след субсидиране.

Honda е твърдо решена да се занимава с електрификация въпреки забавянето на глобалното търсене на електрически превозни средства, като някои от най-големите световни производители - включително Ford Motor Co, General Motors Co, Volkswagen AG и дори Tesla Inc - намалиха амбициите си през последните месеци.

"Въпреки че сме свидетели на промяна в глобалните тенденции при електромобилите, има страни като Тайланд, където електромобилите се продават добре", каза Такакура. "Няма промяна в позицията на Honda" за постигане на въглеродна неутралност, добави той.

Honda проведе изпитание с голямата логистична компания Yamato Transport Co., за да тества N-VAN e: преди пускането му на пазара.

Отделно от това Honda заяви, че следващия месец ще създаде съвместно предприятие, наречено ALTNA Co., с Mitsubishi Corp., за да си сътрудничи в областта на електрификацията, като например оптимизиране на разходите за електромобили и увеличаване на живота на батериите. Honda и Mitsubishi ще притежават по 50% дял.