Мъск забранява устройства Apple в компаниите си, ако тя интегрира ChatGPT

Той изрази загриженост относно последиците за безопасността от бързото развитие на технологията за генеративен ИИ, но развива и свой собствен конкурент на ChatGPT

10:30 | 11 юни 2024
Обновен: 11:02 | 11 юни 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Милиардерът Илон Мъск заяви, че ще забрани на служители от свои компании да използват устройства на Apple Inc., ако софтуерът за изкуствен интелект на OpenAI бъде интегриран на ниво операционна система, като нарече партньорството риск за сигурността.

Коментарите бяха направени след презентацията на Apple Inc. в понеделник, когато производителят на iPhone заяви, че клиентите ще имат достъп до чатбота ChatGPT на OpenAI чрез цифровия асистент Siri. Apple планира да въведе тези възможности като част от набор от нови функции за изкуствен интелект по-късно тази година.

Мъск е сред съоснователите на OpenAI, но се раздели със стартъпа, базиран в Сан Франциско. Той изрази загриженост относно последиците за безопасността от бързото развитие на технологията за генеративен ИИ, но също така работи по свой собствен конкурент на ChatGPT.

„Ако Apple интегрира OpenAI на ниво операционна система, тогава устройствата на Apple ще бъдат забранени в моите компании“, написа Мъск в X, социалната мрежа, която притежава. „Това е неприемливо нарушение на сигурността.“

Мъск управлява Tesla Inc. и Space Exploration Technologies Corp. Той има и собствен стартъп за изкуствен интелект, наречен xAI, с чатбот на име Grok.
„Посетителите ще трябва да проверяват устройствата си на Apple на вратата, където те ще бъдат съхранявани във Фарадеев кафез“, добави той. Това е устройство, което блокира електромагнитните полета.

Apple не отговори веднага на молбата за коментар.

По време на презентацията на Apple компанията заяви, че „интеграцията на ChatGPT“ ще се появи в операционните ѝ системи за iPhone, iPad и компютрите Mac по-късно тази година. Но също така заяви, че данните на потребителите няма да бъдат проследявани и ще има други предпазни мерки.

„Защитата на личните данни е вградена при достъпа до ChatGPT в рамките на Siri“, се казва в изявлението на Apple за обявяване на функцията. „Заявките не се съхраняват от OpenAI, а IP адресите на потребителите са скрити.“

В понеделник Мъск продължи да отправя закани към Apple, като заяви, че компанията не може да направи свой собствен изкуствен интелект и „няма представа какво всъщност се случва, след като предаде данните ви на OpenAI“.