Байдън ще настоява за по-високи данъци за богатите в речта за "Състоянието на съюза"

Напоследък Байдън лансира идеята за повишаване на корпоративната данъчна ставка от 21% на 28%, както и за въвеждане на данък върху капиталовите печалби за милиардерите

17:33 | 1 март 2024
Автор: Джъстин Синк
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В речта си за състоянието на съюза следващата седмица президентът Джо Байдън ще се застъпи за планове за увеличаване на данъците за богатите и корпорациите, както и за намаляване на цените на лекарствата с рецепта, което сътрудниците му определят като опит да изложи предложения за защита и изпълнение на икономическата си програма през втория мандат.

Байдън, който ще говори пред двете камари на Конгреса в четвъртък вечерта, се опитва да убеди избирателите, че постиженията на администрацията му заслужават още четири години на поста, а телевизионната реч ще му предостави високопоставен форум, на който да изложи аргументите си.

Той също така планира да подчертае перспективите на Закона за чиповете и науката от 2022 г., с който се заделят субсидии на стойност 100 млрд. долара, за да се убедят производителите на полупроводници да строят в САЩ, и Двупартийния закон за инфраструктурата от 2021 г., както и усилията на правителството да изкорени т.нар. junk fees (скрити такси, бел.ред.), заяви служител на Белия дом.

Според служителя част от речта на президента ще бъде посветена на подкрепата за правото на аборт - въпрос, който е успешен за демократите, откакто Върховният съд на САЩ отмени решението "Роу срещу Уейд", което гарантираше тези права в продължение на почти половин век.

Макар да не е ясно дали Байдън ще го спомене в речта си, републиканците са в отбранителна позиция по повод неотдавнашното решение на Върховния съд на Алабама, според което замразените човешки ембриони могат да бъдат считани за хора съгласно щатското законодателство. Въпреки това тази седмица сенаторите от Републиканската партия блокираха усилията на демократите за федерална защита на оплождането ин витро. 

Наред с обещанията за намаляване на цените на лекарствата, отпускани с рецепта, Байдън ще призове за намаляване на здравноосигурителните вноски на американците. Обещанието му да повиши данъците за богатите среща сериозни пречки в Конгреса. Републиканците, които ненавиждат каквито и да е опити за увеличение на данъците, контролират Камарата на представителите, а демократите имат слаб контрол над Сената.

Белият дом не предложи допълнителни подробности, но по време на предизборната кампания напоследък Байдън лансира идеята за повишаване на корпоративната данъчна ставка от 21% на 28%, както и за въвеждане на данък върху капиталовите печалби за милиардерите.

През ноември Байдън вероятно ще се изправи срещу своя предшественик Доналд Тръмп, който е на път да си осигури третата републиканска президентска номинация. Няколко проучвания показват, че избирателите се доверяват повече на Тръмп, отколкото на Байдън по отношение на икономиката.

А проучване на Bloomberg News/Morning Consult установи, че избирателите от всички основни демографски групи определят Байдън, който е на 81 години, като твърде възрастен, което показва, че опасенията относно възрастта му са проникнали дори в най-надеждните избирателни групи на Демократическата партия.

За разлика от тях по-малко от половината от анкетираните смятат, че 77-годишният Тръмп е твърде стар. Все пак Тръмп също е изправен пред проблеми, които намаляват попуярността му сред избирателите от колебаещите се щати, като мнозинството от тях казват, че бившият президент е опасен.