Nissan планира до 2027 г. услуга за споделено пътуване с автономни автомобили

Изпитването ще включва 20 автомобила с монитор за безопасност на мястото на водача в района Минато Мирай в Йокохама

09:44 | 28 февруари 2024
Автор: Суприя Сингх
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nissan Motor Co. планира до три години да създаде услуга за споделено пътуване с автономни автомобили в Япония, за да се справи с недостига на таксиметрови шофьори на фона на посивяването на населението на страната.

Компанията, която ще започне пробна услуга в Йокохама, използвайки автомобил на базата на Serena, има за цел да въведе програмата в цялата страна до 2027 финансова година, заяви Казухиро Дой, вицепрезидент на Nissan Research and Advanced Engineering, по време на брифинг в централата на компанията в Йокохама. Изпитването ще включва 20 автомобила с монитор за безопасност на мястото на водача в района Минато Мирай в Йокохама. Пътниците ще могат да правят резервации за услугата.

Nissan ще проведе дискусии с правителството, свързани с безопасността, и ще действа постепенно, каза Дой.

Програмата на Nissan идва на фона на нарастващите опасения относно автономните превозни средства. През декември звеното за автономно управление Cruise на General Motors Co. уволни висшия си ръководен състав след инцидент, при който един от автомобилите му удари и влачи пешеходец на 20 метра в Сан Франциско. Honda Motor Co. постави под съмнение обявения по-рано план за внедряване на самоуправляващи се автомобили в центъра на Токио до началото на 2026 г. в партньорство с GM.

Изпитателен автомобил на Nissan за автономно шофиране. Фотограф: Цуйоши Инаджима/Bloomberg

Японското министерство на транспорта сформира комисия, която да работи с местните власти и други заинтересовани страни за поставяне на основите на самоуправляващите се автомобили.

Япония е изправена пред голям проблем, свързан с транспорта, който в бъдеще ще става все по-голям“, каза Дой. Липсват таксиметрови и автобусни услуги в предградията поради намаляващото и застаряващо население. „Може да дойде време, когато няма да има повече шофьори.“

От 2018 г. насам Nissan провежда изпитания на автомобили без шофьор с помощта на своите автомобили Leaf в Йокохама, Намие, Фукушима и Лондон.