В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Автономни автомобили, които да преобърнат икономиката, ще има не по-рано от 2035 г.

Константин Томов, гл. редактор на "AutoMedia" и автор и водещ на телевизионното предаване "Колела" на Bulgaria OnAir, във "В развитие", 24.11.2023

17:20 | 24 ноември 2023
Обновен: 18:43 | 24 ноември 2023
Автор: Галина Маринова

Когато технологията бъде завършена и стане масова ползите от автономното шофиране, за глобалната икономика се изчисляват на 6-7 трлн. долара. Опитите за създаване на автономни автомобили ще продължат, но може би с нови играчи. Автономното шофиране, обаче, освен, че прави животът на шофьорите по-лесен, го "прави и по-лош". За сега човешкият фактор е незаобиколим". Автономни автомобили, които да преобърнат икономиката, ще има не по-рано от 2035 г.  Това каза Константин Томов, гл. редактор на "AutoMedia" и автор и водещ на телевизионното предаване "Колела" на Bulgaria OnAir, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

След инцидента в Калифорния, при който кола на Cruise, дъщерната компания за автономни автомобили на General Motors, блъсна пешеходец, който преди това е бил ударен от друга кола, лицензът на компанията за щата Калифорния е отнет, но предстоят и съдебни дела, защото се оказва, че компанията е направила опит да укрие факти, свързани със сигурността, коментира Томов. Той добави, че очевидно се е стигнало до конфликт между основателите на Cruise и мениджмънта на General Motors, защото и двамата основатели напуснаха.

"Мнозина побързаха да кажат, че това е смъртта на автономното управление, но General Motors потвърди, че все още не се отказва от проекта и ще се опита да започне нови изпитания. От тук нататък мечтата за автономно управление, която само до преди 10 години изглеждаше съвсем близка, очевидно няма да се осъществи в близкото десетилетие. Проблемът е, че залогът е прекалено голям. Има два бизнеса на 21 век, в които ако се намери решение ще донесат гигантска добавена стойност - единият е спирането на стареенето и вторият е автономното управление. Ползите от автономното шофиране за глобалната икономика се изчисляват на 6-7 трлн. долара. Така че, от тази перспектива една загуба на 10-на милиарда долара не е толкова сериозна, когато залогът е да си първия". 

На въпроса какво ще е от тук насетне бъдещето на компанията и на операциите на GM, свързани с автономните автомобили, Константин Томов каза, че за момента няма достатъчно информация за това с каква технология точно разполага Cruise. Това, което се знае, е, че реално компанията е "изпълнявала до момента по няколко стотин пътувания на месец", обслужвайки нощни линии в щата Калифорния, като "всяко такова пътуване е коствало няколко стотин хиляди долара загуба на собствениците, което очевидно не може да продължава дълго". Прогнозите бяха през 2023 година да започне драматично увеличаване на мащаба, което да намали тези загуби, но вместо това наблюдаваме обезценяване и съмнения за самото оцеляване на компанията. 

За това развитие на нещата голяма роля изигра и Covid пандемията, добави Томов. Тя доведе до нова реалност на пазара на полупроводници, до нови цени и нови условия. 

Невада е може би единственият щат, където може да продължи тестването на автономни таксита, коментира още гостът. Причината е, че разрешаването, издаването на разрешително за автомобили без шофьор, изисква много либерална законова рамка, каквато съществува на много малко места по света. "Най-големият проблем е драмата за отговорността. Именно за това Европейският съюз като цяло е много предпазлив (...) Защото, ако човек предизвика катастрофа, тогава е ясно, че той ще носи отговорността. Ако се касае за проблем с пътната настилка, също няма съмнение чия е отговорността за инцидента. А при автономните автомобили възниква спор дали става дума за грешка на човекът, който е собственик, дали е на компанията-производител и т.н. Това е много голям проблем и от гледна точка на застрахователите, но технологията още е далеч, за да се мисли за практическите приложения и защита". 

Опитите за създаване на автономни автомобили ще продължат, но може би с нови играчи. Все още предстои да видим. Преди няколко години картината беше ясна - от една страна стояха традиционните автомобилни производители, които разчитаха на външни компании, които да разработват ключови технологии, а в другия - Tesla, която се опитва сама да разработи технологии, коментира още специалистът. "Всъщност сега на пазара остава Google".

Автономното шофиране се разделя на пет нива, като само петото ниво би трябвало да се разглежда като "автономно", по-долните нива са междинни. Tesla предлага своите асистенти под името автопилот, което не е коректно, обясни Томов. 

"Първото ниво отдавна съществува. То включва например круизконтрол. Второто ниво е да свалим картата и ръцете си от уредите за управление, но да останеш в готовност да се намесиш. Следващото ниво е да се занимаваш нещо друго, но отново с готовност да поемеш контрола. Следващото ниво е да няма нужда да следиш пътя, но отново да бъдеш в готовност, докато петото ниво т.нар. "майнд-оф" е да можеш да спиш, да четеш вестник и т.н. Петото ниво е това, което може да промени икономиката. Предишните нива просто правят живота по-лесен".

Автономното шофиране, обаче, освен, че прави животът на шофьорите по-лесен, го "прави и по-лош", подчерта събеседникът. "Има изследвания, които показват, че така се понижават шофьорските умения, дори и на тези, които вече са ги придобили в миналото. Ставаме по-малко бдителни, губим рефлексите си. (...). Но това са неща, към които трябва да се приспособим".

"Голямата награда, освен че това ще отвори нови врати, е, че ще направи товарните превози по-евтини. Вторият плюс е, че би трябвало, на теория, да сложи точка на т. нар. "война по пътищата". Само в България, за последния половин век жертвите по пътищата са повече от тези, които са дадени от страната ни по време на Втората световна война. Може би това ще приключи, но именно тази перспектива  прави задачата по-трудна, защото автономните автомобили не просто трябва да са по-добри от хората, а да са много по-добри. За сега човешкият фактор е незаобиколим". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.