Частното кредитиране навлиза в сферата на инфраструктурните заеми на банките

Blackstone Inc, Brookfield Asset Management Ltd и Ares Management Corp, набраха почти 9 млрд. долара за фондове, които ще се използват за финансиране на инфраструктурни проекти

18:55 | 23 февруари 2024
Автор: Кат Идалго, Франческа Веронеси
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Глобалният интерес към нова инфраструктура, която да обслужва всичко - от чиста енергия до данни, създаде нов доходоносен пазар за някои от най-големите имена в частното кредитиране.

Миналата година инвеститори, сред които Blackstone Inc, Brookfield Asset Management Ltd и Ares Management Corp, набраха почти 9 млрд. долара за фондове, които ще се използват за финансиране на инфраструктурни проекти. Пазарът има потенциал да нарасне до 1,5 трлн. долара, според бяла книга, публикувана от Ares във вторник въз основа на екстраполация на данните от 2022 г. за петгодишен период.

Това съчетание е необичайно, като се има предвид, че частните кредитни инвеститори обикновено отпускат заеми на компании с рейтинг "junk" и едва наскоро започнаха да навлизат в дългове с инвестиционен рейтинг, докато инфраструктурните проекти по-често се финансират с банкови заеми. Рязкото нарастване на търсенето на инвестиции в момент, когато правителствата не разполагат с достатъчно парични средства, принуждава строителните предприемачи да търсят алтернативни източници на финансиране.

"Една от областите, върху които се фокусираме, е декарбонизацията, а в тази област има много нови, по-малки разработчици и играчи, за които е по-малко вероятно да имат достъп до големите банки", каза Иън Саймс, управляващ партньор в инфраструктурната група на Brookfield Asset Management Ltd. Брукфийлд привлече най-големия частен инфраструктурен дългов фонд до момента - Brookfield Infrastructure Debt Fund III, който през ноември 2023 г. приключи набирането на капитал за общо 6 млрд. долара.
Саймс казва, че фондовете за инфраструктурен дълг вероятно ще допълват, а не ще заменят банковото кредитиране, както това е станало на пазара на кредити с нисък рейтинг.

Секторът привлича и големи парични средства от фондовете за дялово участие, което от своя страна би трябвало да доведе до растеж и търсене на дълг. Най-големият мениджър на активи в света, BlackRock Inc., придоби през януари Global Infrastructure Partners на Адебайо Огунлеси за 12,5 млрд. долара в опит на главния изпълнителен директор Лари Финк да се възползва от това, което той описа в интервю като "ранната част на тази инфраструктурна революция".
Една трета от инвеститорите на частни пазари, известни като ограничени партньори, анкетирани в проучване на Preqin, заявиха, че планират да вложат повече средства в инфраструктурни фондове през тази година.

Частният дълг, свързан с инфраструктурата, може да бъде както с плаващ, така и с фиксиран лихвен процент, като кредиторите са склонни да фиксират фиксиран лихвен процент предвид скока на лихвените проценти. Според Филип Гарел, ръководител на фондовете за енергиен преход в Sienna Investment Managers, частните кредити за инфраструктура могат да генерират доходност от около 8-10% в сравнение с около 5% преди скока на лихвите.

Обратният ефект от скока на доходността е, че по-високите разходи по заемите, съчетани с повишена инфлация, могат да забавят растежа, тъй като инфраструктурните проекти стават по-скъпи.

Но само мащабът на инвестициите, необходими за трансформиране на световната енергийна инфраструктура, означава, че секторът вероятно ще продължи да расте в дългосрочен план. Според оценките на BloombergNEF до 2050 г. ще са необходими инвестиции в размер на поне 21,4 трилиона долара, за да се поддържа глобална траектория на нулева нетна консумация.

Освен това договорите са дългосрочни и се характеризират с фиксирани тарифи, които са проектирани да функционират при промени в инфлацията, което прави сектора много устойчив, според Рупа Мурти, партньор в Ares.
Това от своя страна е довело до "исторически данни за ниски загуби, високи нива на възстановяване и ниска волатилност на рейтингите", пишат Мурти и колегите ѝ в бялата книга на Ares.