Германия иска значително да разшири газовите електроцентрали

Страната ще разширява газовите си електроцентрали, като те ще трябва да имат план за преминаване към водород до 2035 г. - 2040 г.

19:30 | 5 февруари 2024
Автор: Петра Сорж
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия одобри плановете си да финансира едно от най-големите разширения на газови електроцентрали в Европа, при условие че през следващите години разработчиците преминат на водород.

Правителството се съгласи да продължи с краткосрочни търгове за до 10 гигавата нови блокове. Според изявлението от понеделник то изисква от разработчиците да модернизират централите за изгаряне на водород някъде между 2035 и 2040 г., а също така оставя отворено пространство за технологии за улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

Решението, което идва почти година след като предложението беше представено за първи път, е резултат от седмици на интензивни разговори между канцлера Олаф Шолц и неговите две коалиционни партии. Германия се надпреварва да изгражда нисковъглеродна енергетика, като същевременно постепенно се отказва от въглищата, въпреки че добавянето на мощности, които първоначално се захранват с газ, е спорно.

Планираният график излага на риск ангажимента на Германия да постигне производство на електроенергия без емисии до 2035 г., който тя договори с Франция и пет други европейски държави в края на миналата година.

Правителството се надява да стимулира частните инвестиции в новите централи. В изявлението не се посочват разходите, но се казва, че проектите трябва да получат средства от фонда за климата и трансформацията на страната, който вече е изчерпан. Миналия месец правителството се съгласи да задели 7,55 млрд. евро за плана за газови електроцентрали.

През 2032 г. правителството ще реши кога точно новите газови електроцентрали ще преминат към водород. То вече не преследва по-ранния си план за провеждане на търг за 8,8 гигавата блокове, които веднага да работят с водород, тъй като инициативата на страната за зеления газ все още е в проектна фаза.

Планът за газ все още трябва да бъде одобрен от Европейската комисия, която преди това изрази загриженост относно разширяването на използването на изкопаеми горива. Миналата година Германия, най-голямата икономика в Европа, затвори останалите си ядрени реактори, а правителството иска да ускори постепенното спиране на използването на въглища до 2030 г. - осем години по-рано от предвиденото.

Очакван недостиг

"Разширяването на газовите електроцентрали е необходимо, тъй като Германия е изправена пред недостиг на електроенергия през 2030 г. поради едновременното нарастване на търсенето на електроенергия, особено в транспортния и отоплителния сектор", казва Клаудия Гюнтер, анализатор в мозъчния тръст Aurora Energy Research.

Новите блокове ще осигуряват базова - или денонощна - електроенергия, тъй като възобновяемите енергийни източници като слънчевата и вятърната енергия се произвеждат с прекъсвания. До лятото правителството възнамерява да представи и планове за "пазарно базиран, технологично неутрален механизъм за капацитет", който трябва да започне да функционира най-късно до 2028 г., каза тя.

Този механизъм предлага "букет от благоприятни за климата мощности" на ниска цена, казва Михаел Крузе, депутат от Свободната демократическа партия, който се занимава с енергетика. Други възможни енергийни източници са водната енергия, биомасата и геотермалната енергия, каза той.

Правителството иска да разгледа използването на технологии за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в електроцентралите в стратегия за управление на въглеродните емисии, която ще бъде представена по-късно тази година. Понастоящем транспортирането и съхранението на въглероден диоксид не е разрешено в страната.

Реакция на индустрията

Германската компания за комунални услуги Uniper SE приветства плана за производство на електроенергия от газ, като главният изпълнителен директор Майкъл Люис заяви, че "спешно са необходими бързи действия", тъй като изграждането на новите централи и съоръжения за съхранение ще отнеме няколко години.

"Понастоящем предполагаме, че Uniper ще изгради част от новите мощности за Германия", каза той в изявление. "Веднага след като успеем да проучим подробностите, ще решим дали и с какви инвестиции ще участваме."

Предприятията за добив на енергия от въглища RWE AG и Lausitz Energie Bergbau AG също са изразили интерес към изграждането на съоръжения, готови за работа с водород.

Германската търговско-промишлена камара, известна като DIHK, предупреди, че съществуващите електроцентрали трябва да бъдат спирани само когато към мрежата бъдат присъединени нови блокове. Според нея подновената намеса на държавата на пазара на електроенергия остава "балансиран акт".