Петролът се стабилизира около най-високата си цена за 2024 г.

Брентът се задържа близо до 79 долара за барел, след като в четвъртък поскъпна с 1,6%, а West Texas Intermediate беше над 74 долара

09:31 | 19 януари 2024
Обновен: 09:54 | 19 януари 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът се търгуваше стабилно, след като достигна триседмичен връх заради ескалацията на напрежението в Близкия изток, където САЩ и подкрепяните от Иран хути размениха удари, които разтърсиха световното корабоплаване.

Брентът се задържа близо до 79 долара за барел, след като в четвъртък поскъпна с 1,6%, а West Texas Intermediate (WTI) беше над 74 долара, като спадът на запасите в САЩ оказа допълнителна подкрепа. САЩ предприеха множество атаки срещу цели на хутите в Йемен, но групировката продължава да заплашва корабоплаването край бреговете, като обстрелва поредния кораб. Президентът Джо Байдън заяви, че ударите на САЩ ще продължат.

Досега през 2024 г. суровият петрол се бореше да определи устойчива посока - ту се покачваше, ту спадаше през различни седмици - като напрежението в Близкия изток беше компенсирано от търговците, които намалиха залозите, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти скоро, което стимулира долара и вреди на рисковите активи. Освен това Международната агенция по енергетика прогнозира, че през тази година пазарът изглежда добре осигурен предвид добива в САЩ, Бразилия, Канада и Гвиана.

По данни на Администрацията за енергийна информация търговските запаси от суров петрол в САЩ намаляха с 2,5 млн. барела през миналата седмица до най-ниското си ниво от октомври насам. Въпреки че износът на петрол беше силен, вносът също се покачва, тъй като рафинериите се възползват максимално от евтините и изобилни канадски доставки. Във фокуса на вниманието е и мразовитото време, което ограничи част от шистовия добив в САЩ, включително от формацията Bakken.

"Възможно е намаляването на запасите от суров петрол в САЩ най-накрая да е принудило пазара да оцени прекъсванията в находището Bakken и по този начин да припише малко повече рискова премия и на кризата в Близкия изток", казва Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. В Червено море "инцидент, който причинява големи щети на живота и имуществото, в морето или на сушата, може да се превърне в повратна точка", добави тя.

Основното притеснение във връзка с напрежението в Близкия изток - включително войната между Израел и "Хамас" и ударите между Иран и Пакистан - е, че Техеран ще бъде въвлечен пряко в конфликта. Това би могло да застраши производството на суров петрол или допълнително да затрудни доставките от региона, откъдето идва около една трета от световния нефт.

Макар че цените на основните фючърси се повишиха слабо тази седмица, по-ясно изразено е повишението при спредовете, които измерват разликата между контрактите. Тримесечният спред на сорта Брент вече е с повече от 1 долар за барел и се намира в състояние на обратно контанго- бичи модел, характеризиращ се с по-скъпи краткосрочни цени. Преди месец разликата беше в контанго, противоположната структура.

"Засилването на враждебността в Червено море повишава рисковете, свързани с предлагането на петрол", заявиха в бележка анализаторите на ANZ Group Holdings Ltd. Даниел Хайнс и Сони Кумари. Все пак предлагането остава достатъчно, като износът от Русия и Иран е стабилен, докато търсенето е слабо, смятат те.