ЕС възнамерява да представи план за използване на замразените руски активи

Европейският съюз продължава с предложението за облагане с данък на печалбите от замразените активи на руската централна банка в размер на над 200 млрд. евро, за да подпомогне възстановяването на Украйна

19:30 | 30 ноември 2023
Автор: Стефани Бодони,Хорхе Валеро
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки опасенията на няколко държави членки, Европейският съюз продължава с предложението за облагане с данък на печалбата от замразените активи на руската централна банка в размер на над 200 млрд. евро, за да подпомогне възстановяването на Украйна.

Предварително Европейската комисия планира да представи на 12-ти декември законодателното си предложение за налагане на извънреден данък върху печалбата, генерирана от замразените активи. В проектоплана ще бъде пояснено, че все още е необходимо да бъдат разгледани няколко въпроса, повдигнати от държавите членки, и че предложението на ЕС няма да се намесва в националните данъци или други мерки, според лице, запознато с обсъжданията.

Въпросът раздели Съюза на 27-те държави, като Белгия, Германия, Франция, Италия и Люксембург са сред тези, които изразяват предпазливост по отношение на ускоряването на процеса и призовават за по-постепенен подход. Вместо това миналата седмица те казаха на други посланици на ЕС, че изпълнителният орган на ЕС трябва да започне с по-неформален документ, за да продължи да стеснява различните варианти за използване на печалбите, тъй като смятат, че е преждевременно да се представя правно предложение, заявиха запознати с въпроса.

Комисията обаче заяви, че лидерите на ЕС са казали на изпълнителния орган на блока да ускори работата си по предложението, добавиха хората.

Срещата между националните експерти и комисията на 6-ти декември ще бъде ключов момент, за да се определи дали различията са намалени достатъчно, казаха хората.

От месеци ЕС обсъжда колко бързо да приложи варианта за налагане на извънреден данък върху печалбите, генерирани от активите, и използване на постъпленията за възстановяване на Украйна. Според изчисленията над 200 млрд. евро от санкционираните държавни активи на Русия се намират в ЕС, като по-голямата част от тях са в базираната в Белгия клирингова къща Euroclear. По-малки суми се намират в други държави от ЕС.

Според данни, публикувани миналия месец, замразените в Euroclear руски активи са генерирали печалби в размер на близо 3 млрд. евро от момента на замразяването им до третото тримесечие на тази година. Очаква се тази цифра да продължи да нараства.

Белгия заяви, че ще инвестира 1,7 млрд. евро през следващата година, за да подпомогне Украйна, като използва собствените си данъчни приходи от замразените руски активи.

Първоначално председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше обещала да изготви предложение на равнище ЕС до това лято, въпреки скептицизма на много столици и на Европейската централна банка. По време на посещението си в Киев през октомври тя постави нова цел за края на годината.

Приемането на плана от Комисията на 12-те декември ще позволи на лидерите на ЕС да го разгледат по време на срещата на върха в Брюксел по-късно същата седмица.