САЩ разширяват ембаргото за принудителен труд в Китай, като забраняват нови фирми

С това списъкът се разширява до 22 дружества, включително производителите на соларни материали Xinjiang Daqo New Energy Co. и Hoshine Silicon Industry (Shanshan) Co., Ltd

15:00 | 10 юни 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

САЩ разшириха забраната за внос от китайския регион Синдзян, като включиха още две компании в т.нар. списък на субектите - първите допълнения, откакто преди година влезе в сила закон, насочен срещу принудителния труд в района.

Компанията за печат и обработка на изображения Ninestar Corp. и осем от нейните дъщерни дружества, както и Xinjiang Zhongtai Chemical Co. Ltd., бяха добавени към списъка "за сътрудничество с правителството на Синдзян за набиране, транспортиране, прехвърляне, укриване или получаване на принудителен труд", включващ уйгури и други етнически малцинства, се казва в изявление на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

С това списъкът се разширява до 22 дружества, включително производителите на соларни материали Xinjiang Daqo New Energy Co. и Hoshine Silicon Industry (Shanshan) Co., Ltd.

"Тези действия по правоприлагане изпращат ясно послание към общността на вносителите", заяви в интервю Робърт Силвърс, заместник-министър на Министерството на здравеопазването, отговарящ за стратегията, политиката и плановете. "Компаниите трябва да познават своята верига за доставки."

Този ход със сигурност ще разгневи Китай, точно когато САЩ се стремят да поправят влошените си връзки. Твърди се, че държавният секретар Антъни Блинкен планира официално пътуване до Китай през следващите седмици, което вероятно ще включва среща с президента Си Дзинпин.

Министерството на външните работи на Китай, Ninestar и Zhongtai Chemical не отговориха веднага на молбите на Bloomberg за коментар.

Законът за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите, който влезе в сила през юни миналата година, забранява вноса на стоки, частично или изцяло произведени в китайския Синдзян, освен ако компаниите не могат да докажат, че продуктите не са свързани с принудителен труд.

Силвърс каза, че в списъка могат да бъдат добавени още компании. "Има много дела", каза той.

Конгресът прие закона единодушно с подкрепата на профсъюзите и активистите. Той има за цел да окаже натиск върху Пекин за предполагаемото задържане на малцинства в Синдзян - автономен район в Северозападен Китай, в който живеят милиони уйгури.

От миналото лято насам на специални проверки са били подложени пратки на стойност около 1,3 млрд. долара, тъй като е имало индикации, че те може да са продукт на принудителен труд, каза Силвърс.

Не са предоставени изключения, тъй като нито една организация не е успяла да представи ясни и убедителни доказателства, че стоките не са предмет на принудителен труд, каза той.

Китай е обвиняван, че през последните години е вкарал в затвора над 1 милион уйгури и че принуждава мюсюлманските си граждани да полагат принудителен труд, включително при събирането на памук. Пекин многократно е отричал, че извършва такива нарушения на човешките права.

В доклад от 2022 г., изготвен от Центъра за международно правосъдие "Хелена Кенеди" към университета "Шефилд Халам" в Обединеното кралство, се споменава държавната компания "Синцзян Жунтай", като се посочва, че тя е приела над 5000 работници чрез спонсорирани от държавата трансфери, повече от всяка друга компания, която авторите са документирали.