Американските митници конфискуват стоки на Top Glove заради принудителен труд

Това се случва на фона на подготвяно първично публично предлагане на дялове на борсата в Хонконг

19:35 | 30 март 2021
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Top Glove Corp. се сринаха, след като американските митнически и гранични служби наредиха на персонала в пристанищата на САЩ да конфискува произведената в Малайзия продукция, предава Bloomberg.

Целта е да се окаже натиск върху най-големия производител на ръкавици в света, за да подобри своите трудови практики .Акциите поевтиняха с 5,4% в Куала Лумпур във вторник до най-ниското ниво от 2 март насам. Това най-големия спад на основния капитал на дружеството. Обемът на търговията беше 145% от средния за три месеца, като акциите са поевтиняха с 50% от октомврийския връх.

Този ход е удар за Top Glove и идва, тъй като основните индустрии в Малайзия - производството на палмово масло и ръкавици - са подложени на стриктен контрол заради лоши трудови практики. Федералните митнически служби забраниха вноса на продукти на Sime Darby Plantation, най-голямата палмова плантация в света през декември, позовавайки се на твърдения за принудителен труд. Подобни действия бяха предприети и срещу нейния конкурент FGV Holdings Bhd.

Акциите на Top Glove се сринаха, след като САЩ разпоредиха конфискация на продукцията заради обвинения за принудителен труд. Графика: Bloomberg

Top Glove, която се подготва за листване на Хонконгската фондова борса, за да укрепи профила си пред чуждестранните инвеститори, през 2020 беше сред най-печелившите компании вследствие на пандмията. Но разпространението на ваксини отне част от привлекателността си. В отговор на запитване по имейл, компанията заяви, че действията на митническите служители не са възпрепятствали планираното IPO.

Митническите служби и Министерството на финансите на САЩ, заявха в понеделник, че са наложени санкции срещу малайзийската фирма, след като е намерена „достатъчно информация, че Top Glove използва принудителен труд в производството на ръкавици за еднократна употреба“. Заповедта разширява директива от миналата година за забрана на вноса от две звена на компанията.

Принудителният труд

Заповедта за освобождаване от отговорност, издадена от митническата служба на САЩ през юли 2020, се основава на разумна, но не убедителна информация, че в производствения процес на Top Glove съществуват множество данни за принудителен труд, се казва в съобщението.

„Днешното констатиране на принудителен труд е резултат от продължило месеци разследване на митниците, целящо да предотврати вноса на стоки, произведени от съвременното робство в американската търговия“, посочи в изявление Трой Милър, комисар на Федералната митническа служба.

Северна Америка представлява 22% от общия обем на продажбите на Top Glove, посочва Kenanga Investment Bank Bhd. в доклад от 30 март.

Миналата година беше установено, че фабриките на Top Glove, са основно огнище на Covid в Малайзия. През ноември правителството нареди на компанията да затвори поетапно 28 от своите фабрики, след като откри хиляди нови случаи там, и извърши проверки в общежитията за работници, които идват от страни като Бангладеш и Непал.

„Неочакван обрат“

Top Glove посочи изявление във вторник, че американските й адвокати поддържат връзка с представители от митниците, за да получат повече яснота и информация. Компанията още не може да установи финансовите и оперативни въздействия, произтичащи от заповедта, гласи още съобщението.

Компанията също така заяви, че в докладът, изготвен от независим международен консултант към митниците по-рано този месец, се вижда, че е постигнат „по-нататъшен напредък“ и предвид текущите действия на Top Glove, констатациите не представляват системен принудителен труд. През октомври Top Glove заяви, че е разрешила проблемите, подчертани от Министерството на труда на САЩ, и се стреми към бързо разрешаване и отмяна на забраната за износ на продуктите си в страната.

Новината е „неочакван обрат“ и „хвърля сянка върху финансовите резултати на компанията и настроенията на инвеститорите“, каза в доклад от понеделник Ган Хуан Уен, анализатор от Hong Leong Investment Bank Bhd. Той промени прогнозата си за цената на акциите на 7 рингита от 8.14 рингита.

Констатацията от понеделник е втората през текущата фискална година. Американските митнически и гранични служби дадоха уверения, че правоприлагащите действия срещу Top Glove „няма да окажат значително влияние върху общия внос на ръкавици за еднократна употреба в САЩ“, се казва в изявлението на Джон Леонард, изпълняващ длъжността изпълнителен помощник-комисар по търговията на митниците.