БТПП: Псевдооткритостта на администрацията е сред основните рискове пред бизнеса

Цветан Симеонов, председател на БТПП

07:00 | 16 ноември 2016
Обновен: 12:19 | 16 ноември 2016
Автор: Иван Николов
Цветан Симеонов, председател на БТТП. Снимка: БТТП
Цветан Симеонов, председател на БТТП. Снимка: БТТП

Неаргументираните местни данъци и такси - такса смет, данък сгради, пътни такси и нееднакво административно обслужване по места, са сред основните проблеми, с които се сблъсква бизнесът в България и с които се бори Българската търговско-промишлена палата (БТПП), при осъществяването на своите проекти. Това каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

„Други проблеми, пред които се изправяме, са високата преразпределителната роля на администрацията на средствата от бюджета и псевдо откритостта и затруднения диалог при вземане на решения, свързани с бизнеса. Ярък пример за това са сроковете за обсъждане на Държавния бюджет, определянето на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход, сагата „Такса смет“, таксата „водо вземане от собствени водоизточници“ и др“.


Всички действия на организацията са насочени към запазване на макроикономическа стабилност и увеличаване на възможностите за бизнес - стабилна валутна единица, ниски данъци, стабилно и непроменливо законодателство, предвидими условия за стопанска дейност, разкриване на нови пазари и разширяване на съществуващите, каза още Симеонов.

Бъдещи рискове

Бъдещите предизвикателства пред бизнеса, според председателя на БТПП, са свързани с опасността от залитане към популистки идеи и възгледи - различни данъци за бедни и богати, данък лукс, по-големи заплати и пенсии и не на последно място агресивна администрация.

„Други фактори, които ще влияят негативно на бизнес средата, са растящата необразованост, благодарение на която борбата за компетентни кадри в компаниите ще се обостря все повече“.

По думите на Симеонов не трябва да се пренебрегват и „неочакваните и неприемливи условия за бизнес, налагани от страна на ЕК, например стремеж за повече администрация и бюрокрация, уеднаквяване на данъци, и др.“.

Политическата и икономическа нестабилност в международен план безспорно създават  затруднения в международната търговия с определени страни, каза още председателят на БТПП.

Компаниите

Компаниите, които членуват в Българската търговско-промишлена палата, са доказали че са способни да оцеляват при политически промени и се борят за благоприятна бизнес среда. Те са предприемчиви хора, които настояват за правилно преразпределение на благата и по-малко администрация, бюрокрация и корупция, както и за стабилност и предвидимост в действията на властта и да се ангажират със спазването на етично поведение.

По думите на Цветан Симеонов БТПП създава устойчиви връзки в бизнес общностите вече 120 години, като поддържа единна политика и цели, като приоритизира успешно тяхното реализиране чрез открито и демократично взимане на решения, като се отдава еднаква тежест, както на нуждите на „малките“, така и на „големите“ в бизнеса, каза още Симеонов.

 

Интервюто с Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ е взето по повод организираната от Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria конференция "Образование и бизнес-Устойчиви общности" на 21 ноември 2016 в София.