Западът набързо отхвърли предложението на Китай за мир в Украйна

Няколко от мерките, изложени от Китай в документ, публикуван в петък, ако бъдат осъществени, очевидно са в полза на руския президент Владимир Путин

10:47 | 24 февруари 2023
Обновен: 11:09 | 24 февруари 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай призова за примирие от 12 точки между Русия и Украйна, с което цели прекратяването на войната, но изглежда предоставяше прекалено много отстъпки на Москва и нямаше голяма вероятност да получи сериозна подкрепа докато войната навлиза във втората си година.

Няколко от мерките, изложени от Китай в документ, публикуван в петък, ако бъдат осъществени, очевидно ще облагодетелстват руския президент Владимир Путин. Това включва мярка за прекратяване на огъня, която би оставила руските войски на сегашните им позиции в украинска територия, както и призив за незабавно прекратяване на всички санкции, които не са одобрени от Съвета за сигурност на ООН, където Русия има право на вето.

Предложението "няма да се хареса на САЩ и на повечето европейски държави", каза Нийл Томас, старши анализатор в Eurasia Group, консултантска фирма за политически рискове.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, каза в интервю за CNN, че предложението на Китай е трябвало да приключи след първата точка, която призовава за "зачитане на суверенитета на всички държави".

"Тази война можеше да приключи още утре, ако Русия спре да напада Украйна и изтегли силите си", каза Съливан. "Украйна не е нападала Русия. НАТО не е нападала Русия. Съединените щати не бяха нападнали Русия. Това беше война по избор на Путин, водена срещу Украйна."

Препоръките на Китай бяха публикувани ден след като страната се въздържа от гласуване на резолюция на ООН, призоваваща за прекратяване на войната. Мярката беше приета със 141 гласа "за" и 32 гласа "въздържал се". Резолюцията на ООН включваше искане за изтегляне на руските войски от територията на Украйна.

"Имаме мирен план точно тук, пред нас. Нарича се - Устав на ООН", заяви германският външен министър Аналена Баербок в четвъртък в Общото събрание на ООН. "Ето защо и пътят към мира е много ясен: Русия трябва да изтегли войските си от Украйна. Русия трябва да спре бомбардировките. Русия трябва да се върне към Устава на ООН."

Това съвпада с исканията на правителството на президента Володимир Зеленски, което заявява, че ще продължи да се сражава, докато руските войски не напуснат страната. Москва не е показала никакви признаци, че ще спре атаките си и продължава да твърди,че части от Източна Украйна и Крим са нейна територия, след като проведе фалшиви референдуми за анексиране.

Скептицизмът от страна на САЩ и Европа още преди обявяването на мирното предложение подчерта как в много столици Китай не се възприема като безпристрастен посредник в конфликта, в който загинаха десетки хиляди души и милиони в Украйна бяха прогонени от домовете си.

Пекин неведнъж е защитавал няколко от основанията на Русия да започне война - най-вече за да се противопостави на разширяването на НАТО - като същевременно настоява, че не подкрепя самото нахлуване.

Дни преди публикуването на предложението китайският първи дипломат Уан И се срещна с президента Путин в Москва и нарече връзките между народите "здрави като скала" и способни да "издържат на изпитанието на международните рискове". Междувременно китайският президент Си Дзинпин не е разговарял със Зеленски от началото на войната, въпреки че е разговарял с Путин поне четири пъти.

Голяма част от предложението на Китай в петък повтаряше отдавнашни външнополитически позиции в отношенията със САЩ по въпроси като Тайван.

Скоро след публикуването му един европейски дипломат изрази скептицизъм, като заяви, че страната, която спонсорира мирен план, обикновено трябва да се ангажира с интензивна совалкова дипломация между всички заинтересовани страни, преди да постигне приемливо споразумение.

Това не е стилът на Китай, каза пратеникът, който не беше упълномощен да говори публично по въпроса. Вместо това дипломатите на азиатската държава са склонни да представят предложение и след това да критикуват всеки, който го оспорва.

Китай представи плана си малко след като бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва изглежда засили кампанията си за посредничество за прекратяване на войната, което е сигнал за разочарованието, което се усеща в много страни със средни и ниски доходи от пораженията, които конфликтът нанесе на световната икономика.

Дори и във Вашингтон, в Конгреса се наблюдава известна предпазливост по отношение на това колко дълго САЩ могат да продължат да подкрепят Украйна, след като краят на конфликта не се вижда, макар че малцина споделят това мнение. По време на изненадващото си пътуване до Киев тази седмица президентът Джо Байдън заяви пред Зеленски, че САЩ ще оказват "непоколебима подкрепа" за Украйна.

С напредването на войната обаче се увеличават опасенията, че Китай може да играе по-активна роля в помощ на Москва.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви в четвъртък, че Пекин вероятно одобрява китайските фирми, които предоставят на Русия несмъртоносна подкрепа с "двойна употреба" за войната в Украйна - забележки, които подчертават нарастващата загриженост на САЩ, че Пекин може да помага за въоръжаването на силите на Путин. Китай отхвърли твърденията и обвини САЩ, че разпалват конфликта, като предоставят оръжия на Украйна.

По-рано Белият дом предупреди Пекин да не предоставя смъртоносна помощ на Русия, след като американски служители разкриха опасенията си от разузнавателни данни, според които Китай обмисля да направи това. Длъжностните лица не казаха какви биха били последствията за Пекин, но че смятат това за червена линия, която не трябва да бъде пресичана.

След като президентът напусна Киев, Министерството на отбраната на САЩ подробно описа пакета от помощи на стойност 460 млн. долара, който включва артилерийски боеприпаси, противотанкови системи и радари за въздушно наблюдение, в съответствие с предишните пакети помощ.

Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, заяви по време на интервюто си за CNN, че ще бъдат предоставени още 2 млрд. долара, като добави, че Зеленски и Байдън са обсъдили възможността Украйна да се сдобие със самолети F-16.

"F-16 не са въпрос на краткосрочна борба", каза Съливан. "F-16 са въпрос за дългосрочната отбрана на Украйна и това е разговор, който президентът Байдън и президентът Зеленски проведоха".