Директорът на Ford: „Можехме да сме спечелили още 2 млрд.“ през 2022 г.

Компанията обяви, че ще започне още по-агресивно свиване на разходите, което включва и закриване на позиции

20:30 | 3 февруари 2023
Автор: Кийт Ноутън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Книжата на американския автомобилен гигант Ford Motor Co. поевтиняха след като компанията не успя да отговори на очакванията за печалба, а като причина бяха посочени управленски грешки и проблемите във веригата на доставки.

Резултатите показват, че Ford изпитва трудности в постигане на баланса в прехода от двигатели с вътрешно горене към електрически превозни средства. Компанията разчита на значителните продажби на своите бензинови пикапи от F-серията и на спортните всъдеходи Bronco да покрият част от 50-те милиарда долара, които главният изпълнителен директор Джим Фарли е насочил към разработката и производство на електромобили.

Автомобилният производител отчете печалба за четвъртото тримесечие без някои елементи в размер на 51 цента на акция, което е по-малко от средната оценка на анализаторите от 62 цента. На тази база печалбата преди лихви и данъци възлиза на 2,6 млрд. долара, съобщиха от Ford след затварянето на борсата в четвъртък, което е по-малко от очакваните от анализаторите 3,45 млрд. долара.

Акциите на Ford поевтиняха с 8,4% в предварителната търговия в петък в Ню Йорк. Те бяха поскъпнали с 23% тази година преди отчета за приходите.

Разочарованието на

"Миналата година трябваше да се справим много по-добре", каза Фарли в изявление. "Наши грешки ни струваха около 2 млрд. долара печалба, при обстоятелства, които зависеха само от нас, и ще поправим това с по-добро изпълнение и резултати".

"Да кажа, че съм разочарован, е меко казано", заяви по-късно главният изпълнителен директор пред анализатори по време на конферентния разговор с акционерите.

"Ще бъдем много агресивни", каза Лоулър.

Ford разширява усилията си за съкращаване на разходите, като сега се стреми да премахне "значително повече" от 3-те милиарда разходи на годишна база, които си беше поставила като цел до средата на десетилетието, заяви главният финансов директор Джон Лоулър пред репортери по време на разговор.

Той каза, че част от това ще бъдат допълнителни съкращения на работни места. През август Ford премахна около 3000 позиции, повечето от които бяха в САЩ, а германският профсъюз IG Metall предупреди миналия месец, че очаква още около 3200 работни места да бъдат съкратени в Европа.

В интервю за Дейвид Уестин по телевизия Bloomberg в петък Лоулър заяви, че "всичко се обсъжда", когато го попитаха за съкращенията на персонала.

"Просто трябва да правим повече с по-малко", каза финансовият директор. "Трябва да подобрите производителността. Не сме там, където трябва да бъдем, и затова ще стигнем дотам".

Тази година Ford е изправен пред пречки на стойност около 5 млрд. долара, каза Лоулър, изброявайки фактори, вариращи от по-ниска печалба от звеното за кредитиране до по-високи разходи за различни инициативи. Той очаква ценообразуването на Ford да бъде "равномерно", дори когато средните цени на новите автомобили спадат с около 5%.

Ford очаква "лека" рецесия в САЩ през тази година и "умерена" в Европа. Очаква се също така силният щатски долар да повлияе на резултатите.

За тази година Ford прогнозира коригирана печалба от 9 до 11 млрд. долара преди лихви и данъци, в сравнение със средната оценка от 9,94 млрд. долара. През 2022 г. компанията спечели 10,4 млрд. долара на тази база.

Разпространение на електромобилите

Ford има за цел да увеличи производството на електромобили до 600 000 броя годишно до края на тази година и да достигне 2 млн. годишно до края на 2026 г.

Засилването на конкуренцията в сегмента на електрическите превозни средства и забавянето на растежа принудиха Ford да намали цените на своето plug-in пони Mustang Mach-E в отговор на сериозните отстъпки от страна на пазарния лидер Tesla Inc.

Приходите на Ford през четвъртото тримесечие се увеличиха със 17% до 44 млрд. долара, надминавайки очакваните от анализаторите 39,8 млрд. долара. Приходите за четвъртото тримесечие на General Motors Co. възлизат на 43,1 млрд. долара, а Tesla - на 24,3 млрд. долара.

Ford увеличи повече от 2 пъти продадените електромобили в САЩ през миналата година и затвърждава нойното 2-ро място по продажби на автомобили с батерии след Tesla, която контролира почти 2/3 от пазара на електромобили в страната.