Русия е пожънала 1 милиард долара от пшеница в окупираната Украйна

Украйна е основен износител на пшеница и блокадата на пристанищата ѝ след нахлуването на Русия доведе до рязко покачване на цените

18:32 | 3 декември 2022
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Украйна е загубила пшеница на стойност поне 1 млрд. долара, която е била прибрана в райони, контролирани от Русия, сочи проучване, използващо сателитни снимки от програмата на НАСА за продоволствена сигурност и земеделие.

Анализът дава представа за това какво се случва в окупираните територии, където информацията е строго контролирана. Той използва модел за машинно обучение, откриващ промени в текстурата и цвета въз основа на поредица от сателитни изображения във времето, за да картографира къде са били прибрани или оставени неприбрани култури.

Според NASA Harvest почти 6 милиона тона пшеница са събрани от райони, които не са под украински контрол. Около 88% от зимните култури, засадени в окупираните райони, са били прибрани, докато неприбраните райони са били главно по протежение на фронтовата линия.

Изследването повдига въпроса какво се случва с тези култури. Руски кораби са изнасяли зърно, вероятно взето от окупираните райони, за страни, включително Либия и Иран, но е трудно да се оценят съответните количества, тъй като изпращащата страна прикрива произхода на товарите. Русия отрича да е крала зърно, но официални лица публично изтъкват възобновяването на доставките на зърно от окупираните пристанища.

Украйна е основен износител на пшеница и блокадата на пристанищата ѝ след нахлуването на Русия доведе до рязко покачване на цените, което може да направи контрабандата на зърно по-доходоносна. Сделката, която позволи на Украйна да възобнови износа, помогна за намаляване на цените на зърното, но те все още остават исторически високи.

Почти една четвърт от украинската пшеница се отглежда на земя, която Русия твърди, че е анексирала, въпреки че част от тази територия се контролира от Украйна. Оценките на NASA Harvest са за пшеницата и засега не включват други култури или хранителни продукти, които са били задържани в складовете. Констатациите не посочват какво се е случило с културите след прибирането им.

Екипът на NASA Harvest изчисли, че тази година земеделските производители в Украйна са прибрали 26,6 млн. тона пшеница, което е с няколко милиона тона повече от други водещи прогнози.

Главният прокурор в Швейцария предупреди, че комерсиализацията на заграбените суровини може да представлява военно престъпление.

Големият украински производител HarvEast заяви, че всички зимни култури, които е засадил на земите си в Донецка област, са били прибрани от окупационните сили това лято.

"Тази година зимната пшеница даде много висок добив за този регион поради благоприятните метеорологични условия", заяви главният изпълнителен директор Дмитрий Скорняков.  "Всичко, което беше прибрано на нашите полета, беше откраднато и изнесено от Украйна".