Източна Европа започва да усеща все по-силно ефекта от войната

Данните в региона подсказват, че рецесията през втората половина на годината е много вероятна

12:00 | 17 август 2022
Обновен: 13:03 | 17 август 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиките на източните членки на Европейския съюз вероятно ще покажат първите признаци на слабост след неочаквано силното начало на 2022 г., тъй като войната на Русия в Украйна подкопава дейността на компаниите и засяга потребителите, пише Bloomberg.

Очаква се годишните темпове на растеж да се задържат в Полша, Румъния и Унгария за периода от април до юни, главно поради скока в потреблението, за който помогна краят на пандемичните ограничения. Но първите две икономики се очаква да се свият на тримесечна база, а в Унгария се наблюдава рязко забавяне, според проучвания на Bloomberg.

Това може би е сигнал, че регионът се приближава към рецесия през втората половина на годината и че предизвикателствата се увеличават: най-високата инфлация от десетилетия принуждава централните банки да намалят търсенето чрез повишаване на разходите по заеми, енергийната криза, предизвикана от непредсказуемите доставки от Русия, причинява скок в сметките за комунални услуги и се очаква тежката суша да удари селското стопанство в целия свят регион.

„Всякакви по-разочароващи данни ще засилват страховете от предстояща рецесия“, казва Пьотр Биелски, базиран във Варшава анализатор в Santander Bank Polska.

За Полша това може да е първото тримесечие с отрицателен растеж от началото на пандемията.

Унгария, от друга страна, вероятно ще избегне тримесечен спад, тъй като премиерът Виктор Орбан повиши потреблението преди да спечели изборите през април с бум на държавните разходи, който включва данъчни облекчения и таван на цените на горивата.

Чехия, която отчете данните за брутния си вътрешен продукт в края на юли, също неочаквано избегна тримесечно свиване. БВП нараства с 3,6% на годишна база и с 0,2% спрямо предходното тримесечие.

Но все по-големите трудности вече започват да се проявяват. В понеделник европейските цени на електроенергията скочиха до нов рекорд, докато лихвените проценти, които се повишиха от почти нула до най-високите си стойности от преди световната икономическа криза, задушават търсенето на всичко - от жилища до почивки.

„Като се има предвид комбинацията от много по-затегнатите финансови условия и свиването в доходите на домакинствата предизвикано от скъпите суровини, очакваме, че забавянето по-скоро беше отложено, а не избегнато“, посочва Кевин Дейли, базиран в Лондон икономист в Goldman Sachs Group. „Нагласите ни за втората половина на годината са доста по-негативни.“