Износът на Великобритания за ЕС може да се срине с още 8% до 2025

Финландия, Люксембург, Португалия и Гърция се възползват от Brexit

19:20 | 18 януари 2022
Обновен: 19:24 | 18 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Brexit може да намали износа на Обединеното кралство за ЕС със 7,73% до 2025 г.,  според нов анализ на City IG Group, публикуван днес. 

Това се дължи до голяма степен на факта, че по-малките държави от ЕС се възползват от излизането на Великобритания от Европейския съюз, посочва в докладът на брокерската компания City IG Group, оценяващ данните за износа, за да се определи въздействието на Brexit върху международната търговия и да се покажат областите на потенциален растеж.

Първите три държави, които са се възползвали от Брекзит, са Финландия, Люксембург и Португалия. 

Други държави, които се облагодетелстват от вакуума, оставен от Великобритания след Brexit, са Ирландия, Хърватия, Гърция, Литва и Кипър, като най-голямото пропорционално увеличение се наблюдава на места, където търговията в началото е била по-малка, установи дружеството.

Например във Финландия износът на самолети, космически апарати и части за тях надминава прогнозите с 11 715,28%, като възлиза на 102,71 млн. евро, вместо прогнозираните 0,87 млн. евро.

Междувременно реалните данни за износа на Люксембург показват увеличение с 2017,99 % над прогнозите, в размер на 16,38 млн. евро вместо 0,77 млн. евро.
Анализаторите на City се базират на данни за износа от Обединеното кралство, страните от ЕС и някои допълнително подбрани държави, за да се определят тенденциите, произтичащи от въздействието на различни фактори, настъпили през 2020 г.

Екипът направи оценка на основния износ на Обединеното кралство преди Brexit, като например на благородни метали, превозни средства и фармацевтични продукти, заедно с най-големите износители на същите продукти в ЕС и Сингапур, за да разбере кои държави са успели да увеличат износа.
Крис Бошамп, главен пазарен анализатор в IG Group, заяви, че "вотът на Обединеното кралство да напусне ЕС през 2016 г. представляваше огромен скок в неизвестното, а ковид създаде и допълнително ниво на сложност на международната търговия и трансграничните инвестиции".

Търговията между ЕС и Обединеното кралство: повече бюрокрация

Междувременно някои британски бизнеси може да се "откажат от вноса" в резултат на новите строги правила, които влязоха в сила на 1 януари, предупреди наскоро бивш висш държавен служител, отговарящ за планирането на Brexit.

Филип Райкрофт, който беше постоянен секретар между 2017 и 2019 г. в Министерството за излизане от Европейския съюз (DExEU) , заяви, че промените, които влязоха в сила на 1 януари, ще предизвикат "първоначални проблеми", като някои сектори ще бъдат засегнати по-силно от други.

С въвеждането на нови бариери пред търговията с блока Райкрофт заяви, че предприятията може да решат, че "просто не си струва да се занимават с това".

Промените означават, че вносителите трябва да подават пълна митническа декларация за стоките, които влизат в Обединеното кралство от ЕС или други държави. Търговците вече не могат да отлагат попълването на пълни митнически декларации за внос до 175 дни - мярка, която беше въведена, за да се преодолеят сътресенията, свързани с Brexit.
Съществуват и отделни разпоредби за търговията с остров Ирландия.

Райкрофт заяви в предаването PM на BBC Radio 4, че новите правила може да се окажат прекалено тежки за някои компании.

"Федерацията на малките предприятия смята, че само около една четвърт от техните членове са готови за това, което е малко изненадващо, защото те очевидно са били много добре осведомени, че това предстои", каза той.

"Да не забравяме, че повечето предприятия са имали доста тежка година с ковид и всичко останало, така че много от тях няма да са готови."

"Ще има първоначални проблеми... но големият въпрос е колко предприятия в крайна сметка ще си помислят: "Знаете ли какво? Това е твърде много труд" и ще се откажат от вноса. Точно както някои предприятия вече са се отказали от износа, защото не си струва," заяви  Филип Райкрофт.

Той добави: "Предприятията, които изнасят за ЕС от Великобритания, очевидно вече се сблъскват с тези правила в продължение на почти една година. Така че сега и компаниите, които внасят от ЕС, ще трябва да се справят с тази по същество нова бюрокрация, свързана с Брекзит."

Правилата за документите за страната на произход също станаха малко по-строги, като е необходимо да се правят декларации, когато стоките пристигат в Обединеното кралство. Райкрофт заяви, че за някои продукти, които "съдържат много различни части или съставки", ще бъде " наистина сложно".

Запитан дали страната може да се сблъска с повишаване на цените или с липса на стоки, той отговори: "Не бих драматизирал прекалено. Смятам, че в периферията ще се появят нови разходи, които в крайна сметка ще трябва да бъдат поети от потребителите".

"Така че от данъчната служба смятат, че общите разходи за тези нови системи ще бъдат около 13 млрд. паунда годишно - това са много пари, разпределени между голямо население като Обединеното кралство. Това е скромно увеличение на разходите по веригата на доставки".

"Нетното въздействие на тази сделка върху богатството ни като държава ще бъде намаляването му с около 4 % в средносрочен план. Това е така, защото търговията между Обединеното кралство и ЕС ще бъде много по-малко свободна, отколкото беше, когато бяхме в единния пазар."