Емитираните от централните банки дигитални пари ще икономисват годишно до 100 млрд. долара

Държавните от Карибския басейн бяха принудени от природните бедствия да са сред пионерите на CBDC, казва Петко Карамочев, основател на Industria.tech

09:28 | 23 ноември 2021
Обновен: 14:17 | 23 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Емитираните от централните банки дигитални валути (CBDC) могат значително да съкратят времето, необходимо за международни трансакции, както и да намалят трансферните разходи. Според доклад, цитиран от основателя на Industria.tech Петко Карамочев по време на частта от Investor Finance Forum, излъчвана по Bloomberg TV Bulgaria, икономиите в международен мащаб биха били по 100 млрд. долара на година.

По думите му към момента около 80 държави експериментират с CBDC, които гостът нарече „третото дете“ на централните банки след банковите резерви и парите в кеш.

Карамочев даде пример с проекта на шведската централна банка Riksbank и Бахамите и още една държава от Карибския басейн. По думите му последните две инвестират в подобен проект, не само защото им е интересно, а защото са отчасти принудени от глобалните климатични промени. През последните няколко години регионът бе ударен от няколко големи урагани, които пратиха в колапс финансовата им система със седмици. „Така че не само им е интересно, но им е и важно“, каза Карамочев.

В Швеция местната централна банка очаква да се включи като конкурент на пазара и да даде по-добри възможности на крайните потребители за по-ниски трансакционни разходи и голяма сигурност. Тези пари дават възможност не да се конкурират самостойно финтех компаниите, но те самите да се използват от тези финтех компании, за да създават и предоставят те по-добри продукти и услуги. 

Изпитания показват, че трансграничните преводи могат да бъдат извършвани за няколко секунди, вместо за три до пет дни, какъвто е случаят с традиционните парични трансфери. Това става възможно, понеже CBDC позволяват да се заобиколи сложният път през мрежа от банки, който конвенционалните преводи изминават, твърди докладът. Иновативната система има и предимството, че може да работи 24/7, коментира още Карамочев.

Много правителства и централни банки по света проучват използването на CBDC. Например Китай вече тества своя дигитален юан, фокусиран върху търговията на дребно и предназначен да дублира функциите на парите в обращение. Други страни обмислят използването на дигитални валути "на едро" - за подобряване на вътрешните процеси на своите финансови системи и международни финансови потоци.

Какво още каза Петко Карамочев вижте във видеото

Генерален партньор на конференцията е Fibank. Основни партньори на събитието са ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, MFG и Българска фондова борса. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, LIREX, Software Group, MEDICAL DENT и лаборатории ГEНИКА.

Институционални партньори на юбилейното издание на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Български форум на бизнес лидерите, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Британско-българска бизнес асоциация, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, Sofia Tech Park и Висшето училище по застраховане и финанси.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, списание BusinessGlobal и SeeNews.