Защо ценните метали стават все по-привлекателни?

Златото се насочва към най-доброто си представяне на годишна база от 2010 г. насам

07:46 | 30 септември 2019
Снимка:Akio Kon/Bloomberg
Снимка:Akio Kon/Bloomberg

За разлика от акциите и облигациите благородните метали не носят на инвеститорите доход само заради това, че ги притежават. Въпреки това са сред най-добре представящите се активи през третото тримесечие.

Причината е, че в свят на падащи лихви или дори отрицателни лихви, все повече инвеститори предпочитат златото и среброто пред вложенията в облигации, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Цената на среброто се е повишила с 15% през третото тримесечие, докато платината отчита ръст от 11%. Златото е поскъпнало с 6,3% за същия период и с около 17% от началото на годината. Така жълтият метал се насочва към най-доброто си представяне на годишна база от 2010 г. насам.

Нарасналият интерес към благородните метали е в резултат на повишаващото се напрежение в световната икономика и политика през третото тримесечие. Акциите, от своя страна, се възстановяват от турбулетния месец август, докато доходността по облигациите, която се движи обратно на цените, се стабилизира след достигнатите рекордно ниски нива през последния месец.

Ръстът в цените на ценните метали се прехвърли и към борсово-търгуваните фондове като SPDR Gold Trust и iShares Silver Trust. Поскъпнаха и акциите на производителите на ценни метали, като някои от тях дори отчитат двуцуфрени ръстове за тримесечието.

VanEck Vectors Gold Miners ETF регистрираха повишениеот 7,4% за тримесечието, а Barrick Gold и First Majestic Silver – съответно от 12% и 23%.

Именно борсово търгуваните фондове и акциите на производителите са основните начини, по които много инвеститори могат да получат експозиция към сектора, тъй като сделките с тях се сключват по-лесно в сравнение със стоковите фючърси.

Въпреки че повишаването на цените на облигациите и благордните метали се забави през септември заради стабилизирането на фондовите пазари и намаляването на опасенията за рецесия, някои анализатори очакват доброто им представяне да продължи заради телеещата търговска война.

Повишаването на цените на металите през третото тримесечие на годината се случваше и на фона на данни за производствения сектор по целия свят, които сигнализираха за рязхо забавяне в дейността на заводите. Организации като Международния валутен фонд и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие наскоро снижиха прогнозите си за растежа на световната икономика през тази година. В същото време някои анализатори са скептични, че скорошното възстановяване на доходността по облигациите и при цените на рисковите активи ще продължи.

Други обаче са на мнение, че по-ниските лихви в световен мащаб биха могли да стимулират икономическия растеж, което пък би ограничило възходящия тренд при металите, смятани за активи убежища. По-силният долар, заради изпреварващия растеж в САЩ спрямо останата част от света, също може да спъне доброто представяне на металите, правейки ги по-скъпи.

За сега обаче инвеститорите продължават да насочват капитали към златото и среброто в резултат на ширещата се геополитическа несигурност.