В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Скокът на златото ще е много по-голям в следващите пет години

Крум Атанасов, управител на Igold.bg, В Развитие, 13 септември 2019 г.

21:47 | 13 септември 2019
Крум Атанасов
Крум Атанасов

Преди 2008 г. реално никой не очакваше рецесия, нямаше сигнали за такава, с изключение на покачващото се злато, и кризата дойде от пазара на недвижими имоти. Сега сигналите са ясни. В случая говорим за рецесия, която може да бъде овладяна, а не за криза, при която хората, държавите и институциите не знаят какво да правят, каза Крум Атанасов, управител на Igold.bg, в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

По думите му, кризата от 2008 г. беше чисто финансова, зад нея нямаше политически оттенък. В момента това, което движи пазарите е геополитиката. Политическият риск ще движи пазарите и занапред.
Либерализма умира, глобализма също, а той движеше пазарите. В момента виждаме политика на изолационизъм – виждаме Брекзит и America First на Тръмп. Сигналите са разностранни и в повечето случаи негативни

"Подобно нещо светът е виждал за последно преди Втората световна война. Тогава е имало много различни идеологии, рафиниращи се до крайнолеви и крайнодесни и възникват социални конфликти. Преди Втората световна война е имало същото нещо – концентрации на големи парични маси в малко хора, слаби правителства и това е на което сме свидетели и сега. Това са процеси, които геополитически могат да отнемат много време, пет или десет години, но сме свидетели на разцепление на света" каза гостът.

В тази ситуация цената на златото е от значение и за обикновения човек, и за бизнеса. Проблемът на човек е как да спести покупателната способност на труда си, нещо, което е изключително назряло при криза от какъвто и да е тип. И затова златото е много добро убежище за оцеляване в един силно променящ се свят. Скокът му ще е значително по-голям в следващите пет години. Златото има пет периода на растеж на цената, в момента сме във втората фаза, на задържане на цената около 1500 долара.

"Това, че банките купуват много злато означава, че следващата криза няма да дойде от финансовия сектор, защото банките са стабилни и финансово обезпечени. Но тя може да дойде от геополитическите промени. Социалното напрежение е много голямо", каза Атанасов.

Според неговото мнение, един от големите измерители на социално напрежение са действията на руската пропаганда, която има много опит в това. Тя работи по много интересен начин с разпространението на фалшиви новини във Facebook и Twitter. Там по около 30% от постовете са за, против или неутрални към дадено събитие или личност, като не е важно друго, освен създаването на конфликт. Съответната новина може да е за нещо съвсем нерелевантно към политиката, но тук се търси и провокира социално напрежение. Но те в момента не създават фалшиви новини, защото социалното напрежение в американското общество е толкова високо, че е достатъчно да се разпространяват оригинално създадени новини. Те правят анализи и виждат, че социалния конфликт е налице и обществото е много разделено, независимо от критериите за разделение.

"Стигнали сме в етап, в който няма връщане назад – дори и Брекзит да мине в най-лекия си вариант или дори да не се случи или Тръмп да загуби следващите избори, тяхното наследството на тези хора и политическите процеси остават променени", завърши гостът.

Целият разговор вижте във видеото.