В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Златото ще продължава да предизвиква интереса на инвеститорите

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 26.09.2019

12:44 | 26 септември 2019
Обновен: 12:44 | 26 септември 2019
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Във вторник, когато се появи информацията за евентуален импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, S&P 500 регистрира най-големия си дневен спад от месец насам и започна купуване на долари, което промени ситуацията на стокови пазари - златото регистрира спад от близо 2%. Ако импийчмънтът се случи, ще повлияе на всичко и ще стартира интензивно търсене на долари, заяви д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

От друга страна, фундаментът е такъв, че златото ще продължава да предизвиква интереса на инвеститорите, отбеляза Магдалена Иванова.

Вчера превес взе новината, че има положителен сигнал по отношение на търговската война на фона на това, че във вторник инвеститорите се изплашиха от острия критичен тон на Доналд Тръмп, който каза, че лоша сделка с Китай не приема, посочи Магдалена Иванова.

"В сряда той смекчи тона, казвайки, че търговско споразумение може да има по-рано, отколкото се очаква. Wall Street успя да приключи на зелена територия. Покрай този евентуален импийчмънт интригата тепърва предстои да се задълбочава. Това е президентът, който влияе най-силно върху пазарите. От началото на неговия мандат Dow Jones отчита ръст от над 40% заради подкрепата към бизнеса", спомена още тя.

"Трудно е за пазарите да преценят как да калкулират риска, и то на фона на предстоящото четвърто тримесечие".

Д-р Иванова разкри, че пазарите на акции по време на импийчмънта на Бил Клинтън са отчитали ръстове, но според нея трудно можем да съдим по представянето тогава, че този сценарий ще се повтори.

"Ситуацията е различна от гледна точка на контекста на събитията. Тогава светът се възстановява от азиатската криза и кризата в Русия", обясни още Иванова.

Петрол

Цените на петрола от понеделник досега отчитат спадове с 3,5%-3,6%, уточни Магдалена Иванова, добавявайки, че на петролните пазари в момента тежат притесения, свързани с търсенето.

"Виждаме разминаване между прогнози и реална ситуация относно запасите на петрол в САЩ. Те растат с близо 1,5 млн. барела. Всичко това на фона, че Саудитска Арабия успява да възстанови по-бързо от очакваното производството си. Днес има известно стабилизиране в цените на петрола".

МВФ промени прогнозите си за Турция във възходяща посока

Последната оценка на Международния валутен фонд (МВФ) сочи, че през  2019 г. Турция ще отчете икономически ръст от над 0,25%, съобщи д-р Иванова, но поясни, че МВФ разкритикуваха намерението на Ердоган да продължава с кредитирането за съживяване на икономиката.