Как въздейства коронавирусът на младите хора?

Лицата под 50-годишна възраст съставляват значителен дял от пациентите, които трябва да бъдат приети в болница за лечение на коронавирус, става ясно от анализ на Der Spiegel

20:50 | 23 март 2020
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

В петък вечерта директорът на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус се обърна към младите хора по света с драстични думи: "Не сте неуязвими. Коронавирусът може да ви отведе в болницата за седмици или дори да ви причини смърт", каза той. "И дори да не се разболеете, решението къде да отидете може да означава разликата между живота и смъртта за някого другиго", пишат за германското издание Der Spiegel журналистите Ирене Берес и Нина Вебер.

„Дори и вирусът да засяга най-силно възрастните, младите хора не са пощадени“, каза Тедрос, като трябва да се има предвид, че в категорията млади хора той включва и възрастовата група до 40 години. "Данните от много страни ясно показват, че хората под 50-годишна възраст съставляват значителен дял от пациентите, които трябва да бъдат приети в болница“, допълни той.

"В момента не виждаме само възрастни пациенти със симптоми на Covid 19", съобщава Клеменс Вендтнер, лекар по инфекциозни заболявания в Мюнхенската клиника "Швабинг". "В някои случаи пациентите са в началото на тридесетте си години и са без предишни заболявания. За съжаление няма разлика в разпределението между нормалните и интензивните отделения. Следователно по-младите трябва да бъдат предупредени и да се придържат към добре познатите правила за хигиена и социална изолация“, категоричен е той.

За италианските медии лекарите в страната също твърдят, че сега трябва да лекуват пациенти под 60 години в интензивното отделение по-често. Здравното ведомство в Рим съобщи в неделя, че 34-годишен жител на града е починал от Covid-19.

Оценката за това колко опасен е вирусът за определени възрастови групи досега се основаваше предимно на анализ на смъртните случаи от Китай. От 60-годишна възраст нагоре рискът от смъртен случай нараства неимоверно. Това обаче не казва нищо по въпроса за това колко често по-младите заболяват сериозно, пише Die Zeit.

"Американският център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) след първоначални оценки на 18 март съобщи, че до една пета от хората на възраст между 20 и 44 години в САЩ са хоспитализирани за лечение на Covid-19. Около 3% от пациентите в тази възрастова група се нуждаят от интензивно лечение. Това не се отнася за тези на възраст под 20 години. Тогава вече имаше и обявен смъртен случай именно във възрастовия диапазон 20-44 години", пишат авторите.

В американската статистика все още има неяснота. Досега не е отчетено колко от тежко засегнатите млади хора са имали предишно заболяване.

Италианската здравна агенция за последно на 16 март обобщи в по-голям доклад как хора с коронавирус пътуват в страната. 12% от пациентите, които е трябвало да се подложат на интензивно лечение, са на възраст между 19 и 50 години. По това време не е имало смъртен случай във възрастовата група под 30 години. В категорията между 30 и 39–годишна възраст четирима мъже със сериозни предишни заболявания са починали - това води до обща смъртност от 0,2% в тази възрастова група. Въпреки че рискът при тях е значително по-нисък, отколкото в аудиторията на 80-89-годишните, от които са починали почти 19%, съобщава Der Spiegel.

До 6 март в Южна Корея има 42 смъртни случая, включително един във възрастовата група 30-39 години и един в групата 40-49 години.

"Глобалните изводи показват, че дори в началото на 30-те години хората без тежки заболявания могат да имат усложнения по време на коронавируса. Необходими са допълнителни проучвания, за да се определи точно колко често се случва това. Според досегашната информация по-голямата част от инфекциите сред младите хора ще преминат леко, а някои дори няма да се проявят осезаемо. Но гаранция за това няма", отчитат Нина Вебер и Ирене Берес.

"Стимулът за защита на другите също трябва да бъде достатъчен, за да намали риска от разпространение на коронавирус. Това автоматично понижава и индивидуалния риск. "Не се нуждаем само от солидарност между различните страни", каза директорът на СЗО. „Нуждаем се и от солидарност между различните възрастови групи“, поясни той", заключава Der Spiegel.