Ключът за изхода от кризата с коронавируса е в хората

Правителствата по света бързо въвеждат ограничителни мерки, но водеща роля за справяне с кризата ще има индивидът

15:30 | 23 март 2020
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Правителствата по света се надпреварват във въвеждането на ограничителни мерки, за да възпрепятстват разпространението на коронавируса и за да предотвратят разпадането на техните здравни системи. Но решаваща роля ще има индивидът, пише Bloomberg.

Италия, която преди седмица задмина Китай по брой смъртни случаи от коронавируса, показва, че нито една заповед за оставане по домовете няма ефект, ако гражданите не я спазват.

Правителствата ще имат основна роля в осигуряването на подкрепа за световната икономика с мащабни фискални интервенции и чрез мобилицирането на ресурсите, от които болниците имат нужда. Възможно е и да призоват армията и полицията за определени функции. А лидери като германският канцлер Ангела Меркел и канадският премиер Джъстин Трюдо могат да бъдат за пример, след като се самоизолираха заради коронавируса.

Но в крайна сметка – успехът или неуспехът в забавянето на вируса ще достигне до нас. Първоначално Китай направи някои пропуски. Но впоследствие показа пътя за справяне с кризата, като откъсна епицентъра на заразата Ухан и изолира всички контактни лица. Но заради заплахата от последващи вълни, се очаква влиянието от коронавируса да бъде дългосрочно.

Много държави нямат централизираната власт на Пекин. Съдбата на световните демокрации сега е извън контрола на държавните лидери. Ето защо всичко ще зависи от решенията на хората през следващите дни и месеци.