Централните банки успокояват, че нивата на инфлацията са само временен пик

Юлиан Войнов, финансист и преподавател в Стопанска академия „Димитър А. Ценов"- Свищов "В развитие", 05.11.2021

21:00 | 5 ноември 2021
Обновен: 16:02 | 9 ноември 2021
Автор: Веселин Николов

Има доста сериозно увеличение на цените, като основната тежест идва от тези на енергоносителите. Става дума за петрола и за природния газ. Повишаването на тяхната цена води до скок при тези на останалите стоки. Това заяви Юлиан Войнов финансист и преподавател в Стопанска академия „Димитър А. Ценов"- Свищов, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Ивайло Лаков.

"Основният въпрос е дали тази инфлация е нещо постоянно или временно. Засега всички данни показват, че това е временен пик."

Според Войнов основна причина за кризата с доставките е, че огромната маса пари се насочи към стоки, а не към услуги, със сигурност проблемите ще започнат да намаляват през първата половина на идната година.  

"Неслучайно средствата, с които българинът разполага, са насочени към жилищния пазар, а тяхната основна цел е инвестицията в недвижими имоти. Това, което наблюдаваме в момента, е нарастване на ипотечните кредити. БНБ предупреждава, че ако лихвените проценти се увеличат, това може да се превърне в проблем. Народната банка увеличи един от антицикличните буфери с 0.5 %."

Политика на остеритет не е необходима. С ръста на инфлацията до едни от най-вискоките стойности от години, притесненията за времената с висока инфлация през 1970-те изглежда имат някакво основание.  Но има основателна причина да мислим, че това притеснение от повторение на ситуацията е преувеличено.  Новите икономически изследвания показват, че историята, която мейнстрийм икономистите разказват за голямата инфлация и стагфлацията от 70-те, може да не е напълно точна.

Сегашната история разглежда политики и условия, подценявани преди в разказите за периода, които биха могли да допринесат за бедствието от 70-те.  Тази история набляга на специфични предизвикателства, като недостиг на петрол и сътресения на световните пазари на храни, които доведоха до инфлацията през 70-те години на миналия век и които просто не са актуални днес.

С други думи, този път наистина може да е различен.  И това разбиране може да помогне на политиците да се насочат към нови решения, далеч от ненужното предизвикване на рецесия с цел подтискане на инфлацията, което да доведе до ненужни загуби на бизнеси, работни места и доходи.

За съжаление Индия, Австралия и САЩ не се ангажират с това да прекратят добиването и изгарянето на въглища за електроенергия. Юлиан Войнов смята, че светът няма как вече да се откаже от зеления преход. Това би могло да доведе до известни проблеми и търсенето на енергоносители ще се увеличава все повече. 

"Все повече инвестиции във ВЕИ ще виждаме, а за сметка на това изкопаемите горива ще намаляват."

Целия разговор може да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" можете да чуете тук