Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Нов регламент за идентификацията може да оскъпи финтех услугите

Мартин Богданов, член на УС на Българската финтех асоциация, „Светът е бизнес“, 29.06.21

20:30 | 29 юни 2021
Обновен: 10:57 | 2 юли 2021
Автор: Петър Стоянов

Финтех браншът в България, който вече наброява около 90 компании, е сериозно разтревожен от правилата за създаване на електронна идентификация, които се обмислят под формата на бъдещи предложения за законови инициативи, стана ясно от гостуването на Мартин Богданов, изпълнителен директор на Paysera България и член на УС на Българската финтех асоциация в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Промените са свързани с въвеждането на Регламент 910 на ЕС, чиято цел е да регламентира електронната идентификация и удостоверителните услуги в рамките на целия континентален съюз. В България още не сме приели съответните промени в нашето законодателство, така че да унифицираме изискванията с европейското, тоест български притежател на електронен подпис може да го използва само в страната.

Промяната, която предвижда този регламент, е да дава възможност физически лица или компании свободно да извършват електронни транзакции в рамките на ЕС и съответно да могат да достъпват публични услуги в публичния сектор.

„Например българска компания може да кандидатства в обществена поръчка в Германия посредством тази електронна идентификация“, посочва Богданов.

Българското законодателство и в момента предвижда, че държавата трябва да реализира такъв метод за идентификация. Законопроектът в България предвижда въвеждането на т.нар. частни схеми за идентификация. В това няма нищо лошо, смята Богданов, но се предвижда техните удостоверителни услуги трябва да бъдат лицензирани. В същото време финтех секторът е разработил собствени процеси, бизнес решения и софтуер за идентификация. В този случай компаниите или ще трябва да се лицензират, или да изберат едно от малкото вече съществуващи решения на пазара.

Експертът посочва, че някои от фирмите във финтех асоциацията се притесняват, че държавата, за да избегне сложния процес на лицензиране на всяка отделна технология и процес, ще ги принуди да изберат вече готово решение. Подобна перспектива от своя страна е свързана с допълнителни такси и лицензи, което би се отразило на крайната цена на финтех услугите за потребителите. Според изчисленията на Богданов – различният метод на идентификация би струвал 6-7 пъти повече като начало плюс някаква малка цена при всяка една транзакция.

„Това би ограничило и правото на избор. Точно това, за което ЕС се бори – либерализация, а не да се мине към лицензи“

По тази причина от финтех асоциацията настояват да се вземе предвид и текущото състояние на индустрията, със съществуващите вече решения. Това може да се случи „с въвеждане на разписани технически спецификации, които трябва да се покриват или отделни параметри“, посочва Мартин Богданов.

Повече как работи електронната идентификация, какво е европейски дигитален портфейл и защо е проблем, че банките отказват откриването на сметки на финтех компании въпреки, че България е своеобразен финтех хъб на Балканския полуостров, можете да видите във видеото.

Вижте и повече интересни анализи от предаването „Светът е бизнес".