Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Любомир Дацов: Скептичен съм, че ще получим голяма част от фонда за възстановяване на ЕС

Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет, Светът е бизнес, 07.04.2021

21:01 | 7 април 2021
Автор: Николета Рилска

Много съм скептичен, че България ще получи голяма част от Фонда за възстановяване на Европейския съюз. Българският план трябваше да пълен тотално прекроен, но в момента няма капацитет за това, заяви Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Дацов има проблема с остойностяването на проектите, като предизвикателства има и по отношение на това, че по отделно трябва да бъде оценявано качеството на всеки един проект, който бъде изпратен.

"Българите не може да очакват резултат и съществена промяна в икономиката, дори да бъде сменен курса, за по-малко от две години. За такова време се правят базовите неща. За надграждане са необходими поне 5-6 години". 

По думите на Дацов патовата политическа ситуация след парламентарните избори у нас не води до големи икономически рискове.

“Може да отнеме малко време за съставяне на правителство или да се отиде на втори избори, но това не е проблем от гледна точка на икономиката”.

Дацов отбеляза, че Планът за възстановяване и развитие трябва да е готов и представен до 30 април пред Европейската комисия, което ще направи настоящото правителство, като в рамките на два месеца институцията ще го разглежда, а след това Съветът на министрите ще го одобри на база на препоръките ѝ.

Експерът очаква, ако средствата бъдат отпуснати на България, те да увеличат икономическия растеж с 1% на година - от между 3 и 3,5% до между 4-4,5% през следващите години.  

“Това няма да се дължи на управлението, а просто защото сме добавили ресурс... Дори да дойдат, човешкият фактор ще е абсолютно ограничаващ за усвояването на тези средства”.

По думите на Дацов обаче нито една политическа партия не е заложила достатъчно силно в кампаниите си на фактора, който наистина може да промени икономическата ситуация.

“Трябва да има свобода, за да има предприемачески дух. Добавената стойност, с която икономиката гори и бумти, се получава само при усещането за свобода".

Все пак Дацов отбеляза, че “която и от партиите да дойде, тя има капацитета да управлява”.

“За пръв път всички партии, които влизат в управлението, нямат програми, които биха направили проблем в икономиката”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.