Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Финтех може и да не спаси света, но ще спаси потребителя

Едуард Цветанов, Patterns Technology, Светът е бизнес, 05.03.2021

21:01 | 5 март 2021
Автор: Николета Рилска

Финтех може и да не спаси света, но ще спаси потребителя. Това заяви Едуард Цветанов, Patterns Technology, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

“Коронавирусът ускори изключително много дигитализационните процеси... Впечатляващото е, че ако имаше някакъв диспут относно това дали трябва да вървим към хибриден модел, след пандемията отговорът е ясен за всички”, коментира Цветанов.

По негови думи “в момента няма как да дискредитираме ролята на финтех в тази революция, особено по линия на банковото дело”.

“Най-трудната промяна е в начина на мислене и това е нещо, което е изключително предизвикателно”.

Цветанов коментира и мястото на България на фона на ускореното развитие на финтех технологиите. Той посочи, че страната ни е на 37-о място в света по интелектуална иновация според World Intellectual Property Organization, като от Балканите единствено Словения ни изпреварва с пет места.

“Реалността е малко по-друга. България е на последно място по интегриране на дигитални решения в икономиката и обществото”, отбеляза гостът, като се позова на данни на Европейската комисия.

“Трябва да започнем да говорим на по-широкото общество за ролята на технологиите в съвременна България... България може да бъде не само регионален, но и европейски лидер в това”.

Според Цветанов създаването на електронно правителство е нещо, в което “много бързо трябва да натиснем газта”. Той отбеляза, че у нас едва 5% от държавните институции предлагат услуги, които могат да бъдат изцяло извършени онлайн от крайния потребител.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.