Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Преговорите между Северна Македония и ЕС вероятно няма да започнат до края на 2021 г.

Николай Кръстев, журналист, Светът е бизнес, 04.03.2021

21:01 | 4 март 2021
Обновен: 21:29 | 4 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Преговорите между Република Северна Македония и Европейския съюз вероятно няма да започнат до края на тази година. Зависи от това какво ще се случи у нас след 4 април. Това заяви журналистът Николай Кръстев в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

“Твърдостта, която се наблюдава в българския политически елит в момента, дава основание да смятаме, че няма как да се случат толкова бързо нещата по отношение на преговорите”, посочи Кръстев.

Той отбеляза, че е необходим “спокоен диалог” и “спокойни преговори” между българските политици и колегите им в Северна Македония.

“В отношенията между България и Северна Македония трябва да има доверие и спокоен дух”.

Друга тема, която Кръстев засегна, са връзките между Сърбия и Косово.

“Играта” на Европейския съюз е да има диалог и да се намери трайно решение на конфликта между Белград и Прищина”.  

Кръстев коментира и посещението на Мирослав Лайчак, най-висшият служител на ЕС в региона. Той изтъкна, че България има отделни фигури, но няма толкова високопоставен дипломат, който да работи от името на Съюза за такива ключови региони.

“България би могла да се пребори да има свой представител, и то високопоставен представител, в диалога между Белград и Прищина”.

По отношение на Албания Кръстев посочи, че в страната предстоят “интересни” избори на фона на политическата криза между президента Илир Мета и премиера Еди Тама. “Предстои да видим дали социалистите на Рама ще повторят управленския мандат”, заяви гостът.

“Албания отдавна е член на НАТО и тя е един от гарантите за сигурността в региона”.

Кръстев отбеляза още, че според косовски лидер има вероятност за провеждането на референдум за обединяване с Албания, ако Сърбия не промени отношението си.

“На балканската шахматна карта има много ходове, които могат да бъдат разигравани. Въпросът е дали тези ходове носят стабилност”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.