Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Тихомир Безлов: ЕС има основания за претенции към AstraZeneca

Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, Светът е бизнес, 27.01.2021

21:02 | 27 януари 2021
Обновен: 21:09 | 27 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Великобритания не случайно прибягва до ваксинационен протекционизъм, предвид ситуацията с новия щам на коронавируса. Но тази политика на Лондон допълнително подхранва опасенията на европейската общност във връзка с привилегированото отношение на AstraZeneca към Обединеното кралство. Това коментира Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков

"От AstraZeneca първоначално поясниха, че до 15 февруари няма да бъдат извършвани доставки за ЕС, като същевременно до същата дата, съгласно британската програма за интензивна имунизация, трябва да бъдат ваксинирани 15 млн. британци. В момента Обединеното кралство се ваксинира само с медикамента на AstraZeneca, тъй като квотата за препаратите на Pfizer и Мoderna е изчерпана"

"Проблемът се изразява във факта, че ЕС е най-големият инвеститор в разработката и производството на ваксината на AstraZeneca, като 27-те са платили за 400 млн. ваксини, САЩ - за 300 млн. дози, а Великобритания е закупила 100 млн. дози.", посочва старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията.

"Не случайно възникна малък политически скандал между AstraZeneca, ЕК и някои от по-активните членове на ЕС като Италия и Германия, които обявиха своите планове да съдят компанията за неизпълнени ангажименти.  Въпреки всичко обаче европейските страни не се нуждаят от обезщетения, а от ваксини"

От разговора стана ясно, че изказването от страна на компанията за забавянето на доставките поради производствени проблеми в завода й в Белгия вероятно е спекула, тъй като ЕК не е установила неизправности.

"Истинският проблем с доставките на AstraZeneca възникна не в Белгия, а в Индия, тъй като компанията имаше договорености с азиатската страна да произвежда по-голямата част от препарата си там. Все пак Индия е най-големият производител на ваксини в света, но поради извънредната обстановка в страната се наложи Ню Делхи да забрани 70% от износа на медикаментите"

Във връзка с ваксинационната програма у нас Тихомир Безлов посочи, че България се намира на последните места по имунизирани на глава от населението в ЕС, като се предполага, че основната причина са заявените вътрешни квоти от страната ни

"Ние сме поръчали висок брой дози от медикаментите на AstraZeneca и Johnson & Johnson, но относително малък брой от препаратите на Pfizer и Moderna, които са единствените одобрени от европейските регулатори."

В разговора беше засегнато и решението на българското правителство да се запази втората доза за реимунизация, вместо да бъдат ваксинирани максимален брой души, както във Великобритания

"Дали е правилно решението може много се дебатира, тъй като Pfizer/BioNTech сами заявиха, че еднократна доза представлява огромен риск. Данните показват, че при еднократна доза на Pfizer ефективността е 52%, при Moderna - 80%, а при AstraZeneca - 64%." 

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.