Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България губи конкурентно предимство спрямо Румъния и Сърбия

Георги Стоев, макроикономист и управител на “Тракия тех”, Светът е бизнес, 18.12.2020

21:01 | 18 декември 2020
Автор: Николета Рилска

България изоставя все повече в привличането на индустриални инвестиции, губим конкурентна преднина не само в сравнение със страните от Централна и Източна Европа, но и в сравнение със страните от Западните Балкани. Това каза в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков макроикономистът и управител на „Тракия Тех“ Георги Стоев. По негово мнение са необходими бързи и решителни действия, включително по отношение препоръките на ЕС за върховенството на закона и подобряване на бизнес средата у нас.

“Ако се стравняваме със страните от централна Европа - с Румъния, донякъде и със Сърбия - започва да изглежда, че България губи конкурентна преднина... Имаме какво да наваксваме и трябва да сме бързи и решителни”.

 

Според Стоев у нас има “фундаментално сбъркано разбиране за ролята на държавата в икономиката, което си пролича дори по време на кризата”.

“Хората искат държавата да ги спасява и когато дойде моментът те да вървят сами и никой да не ги държи, държавата не ги пуска”.

По думите на ескперта след пандемията се наблюдава желание за съкращаване на веригите на доставка, но България не е готова да се възползва от този процес заради изоставането си в привличането на инвеститори в сектори като мехатроника и автомобилостроене.

Стоев коментира и макрорамката у нас. Той посочи, че увеличаването на минималната работна заплата е грешка, тъй като това създава пречка пред работодателите да създават нови работни места в момент, в който са нужни.

Гостът очаква след Covid-19 промените в икономиката да са свързани с усилване на натиска да се използват дигитални решения в индустрии, които ги подценяваха и считаха за неприоритетни.

“Този, който се адаптира по-бързо в новата ситуация, ще спечели”.

Стоев разказа повече и за дейността на “Тракия икономическа зона”, както и за увеличения интерес на инвеститорите към Пловдив, което в някои отношения носи и предизвикателства.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.