Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Експерт: Големите автомобилни производители няма да стигнат до фалит

Калоян Желев, автомобилен експерт, Светът е бизнес, 02.06.2020

21:03 | 2 юни 2020
Калоян Желев, автомобилен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калоян Желев, автомобилен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едва ли ще се стигне до фалити на големите автомобилни производители. Причината е голямата им системна значимост, тъй като те осигуряват заетост на много държави и имат голям производствен отпечатък. В този ред на мисли провалът им е обществено-икономически неприемлив, коментира автомобилният експерт Калоян Желев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Във Франция се обсъждаха субсидии за 10-12 хил. евро за електромобилите и отделно - за обновяването на съществуващия автопарк. Там голямо участие има държавата, а субсидии се дават срещу преструктуриране", изтъкна Желев.

Гостът обясни, че производителите се фокусират върху запазване на активите в ядрото, а държавите са чувствителни към съкращаването на работни места.

"От една страна, мерките в бранша са задължителни и се подразбират, от друга страна – балансът им е деликатен".

"От плана за преструктуриране на Renault-Nissan-Mitsubishi става ясно, че сливане няма да има, а по-скоро оздравяване и обособяване на приоритети в рамките на съществуващия съюз", подчерта Калоян Желев.

"Големите дистрибутори също се преструктурират. Потреблението се срина".

По думите на експерта Китай остава най-големият автомобилен пазар, а Европа е с най-старата традиция и култура на потребление на автомобили.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.