Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Изтеглянето на САЩ от Открито небе застрашава европейската сигурност

Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, Светът е бизнес, 22.05.2020

21:03 | 22 май 2020
Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Оттеглянето на САЩ от договора "Открито небе" ще има сериозни последици върху архитектурата на сигурността в Европа и върху сигурността на САЩ в региона, коментира д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

"Споразумението гарантира прозрачността и кохерентността на обмяната на информация между САЩ и съюзниците им, и от друга страна - прозрачността на военните полети между САЩ и Русия. Тази гаранция е необходима за мира и сигурността в Русия", каза гостът.

"Денонсирането на това споразумение ще увеличи рязко риска за изостряне на конфликт между САЩ и Русия, в това число и между НАТО и Русия".

"На САЩ им е изгодно да бъдат страна по този договор, но в случая отговорността е в Русия, защото тя систематично застрашава това споразумение. Заради това американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от него", посочи гостът.

"В условията на пандемия Америка се опитва да разбере на кого може да вярва и на кого – не".

Д-р Иванов направи паралел между американския и англосаксонския отговор на кризата и европейския. "В европейските стратегии за сигурност е заложен механизмът на превенция. В англосаксонския механизъм е залегнал принципът на поственцията – не се взимат мерки, докато заплахата не е налице", обясни той.

"След панедемията информационните технологии ще имат все по-голяма роля за сигурността в политическите процеси".

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.