Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инвестициите в Узбекистан осигуряват достъп и до други пазари в региона

Любомир Гетов, собственик на консултантска агенция "Анадър Пойнт Адвайзърс", Светът е бизнес, 10.10.2019

21:00 | 10 октомври 2019
Любомир Гетов, собственик на консултантска агенция "Анадър Пойнт Адвайзърс". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Гетов, собственик на консултантска агенция "Анадър Пойнт Адвайзърс". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Шавкат Мирзийоев - президентът на Узбекистан, е обсъждал с Валентина Матвиенко - председател на съвета на федерациите на Русия, възможности и условия за присъединяване на Узбекистан към Евразийския икономически съюз.

Според мен обсъждането на евентуално присъединяване на Узбекистан към Евразийския икономически съюз е изпитване на общественото мнение по този въпрос. Това не е приоритет на президента на Узбекистан. Предстоят много решителни икономически реформи в страната и според мен въпросният ход е пропаганда от страна на Русия. Това мнение изрази Любомир Гетов, собственик на консултантска агенция "Анадър Пойнт Адвайзърс", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Узбекистан е интересна за инвестиции, за туризъм. Пазарът не е наситен, условията са атрактивни. Няма толкова силно влияние на службите, страхът от прокуратурата изчезна. Малкият и среден бизнес работи доста по-спокойно. Валутата стана конвертируема. Узбекистан определено е и светска страна, където религията доскоро е била в кръга на семейството".

"Ново строителство в столицата Ташкент стига до 800-1000 долара цена за квадрат, иначе средно е 600-800 долара", подчерта гостът.

"Български компании могат да се позиционират в производството в Узбекистан. Инфраструктурните проекти се възлагат на международни компании, текстилна промишленост се развива, ритейл секторът - също". 

Според Любомир Гетов Ташкент има за цел да стане регионален център и всеки, който инвестира в Узбекистан в момента, ще получи като пазари и Киргизстан, Таджикистан и Южен Казахстан".

"Привилегиите на гражданите на Евразийския съюз са много сериозни. Но притеснителното е, че икономиката на Узбекистан ще бъде все по-силно зависима от руската", уточни гостът.