Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Туризмът е възможност Западните Балкани да видят облика си в Обединена Европа

Горан Свиланович, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество, базиран в Сараево, Светът е бизнес, 04.12.2018

22:15 | 4 декември 2018
Горан Свиланович, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество, базиран в Сараево. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Горан Свиланович, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество, базиран в Сараево. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Създаването на общи туристически маршрути е възможност, която надхвърля границите на Западните Балкани. Тя помага на страните от региона да видят степента, до която те всъщност са част от Обединена Европа. Това каза Горан Свиланович, генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество, базиран в Сараево, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Свиланович посочи, че над 5% от населението в Западните Балкани работи директно в туристическия сектор, докато 14 на сто са включени непряко в него. Секторът генерира около 25% от БВП на страните в региона, добави той.

„Туризмът е важен не само на национално равнище. Регионът и възможностите му остават непознати както в Европа, така и извън пределите на континента. Той обаче е добре свързан и сега е моментът за създаването на общи туристически дестинации между страните в него“.

Общите действия между балканските страни водят не само до обединение между тях, но и със страните, част от Европейския съюз.

Според Свиланович решаването на спора за името на Македония и приемането ѝ в Общността биха били сигнали, които да насърчат всички останали страни в региона.

Той изрази надежда скоро да се достигне до споразумение и в спора за териториални граници, който водят Косово и Сърбия.

„Всеки договор би допринесъл за стабилизирането на региона и би означавал крачка по пътя на присъединяването на страните от него към ЕС. Ясно е, че има много проблеми и трудности преди да се случи то, но все пак това би дало много последващи възможности за Западните балкани, които засега са отворени само за държавите членки на блока“.

Вижте целия разговор във видео материала.