Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Пакистан трябва да излезе от изолацията

Алекс Алексиев, международен анализатор, Светът е бизнес, 30.08.2018

21:00 | 30 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пакистан трябва да излезе от изолацията, защото сега няма друг приятел, освен Китай. Първото нещо, което новото правителство трябва да направи е да забрани организациите, занимаващи се с тероризъм в Индия. Това каза Алекс Алексиев, международен анализатор в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев .

"Пакистан е една интересна и доста нефункционална държава. Същността й е била една армия с държава, прикрепена към нея. Опитвали са се да навредят на Индия, което според мен е доста глупаво, защото Индия винаги е била по-голяма величина, силна държава и ще става по-силна и Пакистан трябва да се примири с нея".

Пакистан се скара със САЩ по вина на Тръмп, който се изказа много остро срещу държавата. Но САЩ винаги са били главен снабдител на Пакистан с военна техника и помощ, уточни гостът.

"Сега се е хванал с Китай, той е главният спорнсор на Пакистан. Антииндийски настроеният Китай за своя "Нов път на коприната" има интерес за обуздаване на терористичните организации. Но Китай няма тези пари, а САЩ дълги години бяха главният финансист на Пакистан".

Очакванията, насочени към Имран Хан, са да  промени политиката на Пакистан и той започна да го прави, каза още международният анализатор. Не е ясно дали това ще е завой на ляво или на дясно, но определено със завой към военните.

"Международната звезда на Пакистан от много години, Имран Хан е красив човек с харизма, светски човек, смяташе се, че иска на промени Пакистан. Според някои осведомени източници той спечели изборите с подкрепата на военните, а те сега веднага потърсиха среща с него. Затова аз не очаквам промяна. Най-важната промяна която очаквам е Пакистан да спре да се занимава с тероризъм в Индия. Работа, индиректно вършена, нелицеприятна за Запада, по думите на Тръмп. Това не може да продължава".

Очаква се Ислямският съюз, който бойкотира изборите, да не се примири с владението на Кашмир от Индия, прогнозира гостът и допълни, че съюзът винаги е бил фактор в политиката на страната,  а от 1977 година започва ислямизирането на пакистанската армия и за няколко години тя става ислямска. От това в страната с различни етноси  и религии печелят само ислямистите. Не е възможна и любов между пакистанците и китайците, владеещи пакистанска територия, анализира Алексиев отношенията на Пакистан със съседите му.

"В Пакистан се практикува шериат, малцина знаят, това е част от реалността. Пакистан поддържа и терористични организации, действащи в Афганистан, военните в Пакистан имат много тесни отношения с талибаните в Афганистан, без тях те не биха просъществували. Но Пакистан трябва да влезе в международната общественост, той е изолиран в момента и освен Китай няма друг приятел. Индия е големият играч в региона и без да си оправи отношенията с държавата ще остане един маловажен играч".

Това, което е поддъдржало напрежение на Пакистан с Индия е било американското въоръжение на Пакистан и руското на Ииндия, коментира Алексиев. Сега Русия вече няма какво да предложи на Пакистан – нито финансова помощ, нито въоръжаване.

Разглеждайки политиката на Тръмп за Афганистан, съседка на Пакистан, гостът я определи като неперспективна.

"Там със сила едва ли може да се постигне нещо, а това е американската политика. Би трябвало да се постигне национално примирие, включително с талибаните. В Афганистан национална общност не съществува, там са много етнически групи, които са изправени един срещу друг и единствения момент, в който не са на нож един срещу друг, е когато има външен враг. Грешката на САЩ беше, че след като премахна тия, които им създават проблеми, като Алкайда, се опита да направи държава. Невъзможно е в една страна, в която 90 % от населението бяга в шериата, да направиш светска държава".

Целия разговор гледайте във видеото.