Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Очаква се скок в цената на златото, моментът е изгоден за купуване

Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор Злато и нумизматика, Първа инвестиционна банка , 02.08.2018

19:57 | 2 август 2018
Обновен: 20:17 | 2 август 2018
 Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" към Първа инвестиционна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" към Първа инвестиционна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което дърпа златото надолу през последните четири месеца е растежът на щатския долар. Така коментира тенденциите при търговията със злато д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" към Първа инвестиционна банка, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„От началото на април се забелязва ясно очертана тенденция за покачване на курса на щатския долар. Съответно той привлече инвеститорите основно от развиващите са пазари към сделки с долари, купуване на долари, финансови инструменти в долари. Това доведе до един отлив на инвеститорския поток от златото. От друга страна в момента пък се намираме в разгара на летния сезон все още. Всички почиват и отсъстват, а огромна част от активните фондове и финансови институции са в един по-лек режим“.

По думите ѝ сегашният период традиционно е по-слаб и почти мъртъв за сделки.

„От няколко години се забелязва една много интересна тенденция – спад през юли и после възход през август, което е логично. И е традиционна нагласа, която трудно се променя“.

Според нея златото ще се върне на нива от около 1300-1350 долара за тройунция към края на годината.

Тя посочи още, че увеличенията на лихвените проценти не са толкова драматични за златото.

„По-скоро влияние оказва стабилността и силата на щатския долар. И ако той бъде подкрепен от лихвени проценти, могат пък да повлияят други фактори. Обикновено в историята периодите на търговски протекционизъм, каквато е в момента тенденцията на американското правителство, инфлацията нараства“.

Григорова-Генчева обясни, че ако инфлацията нарасне, това неминуемо би довело до не толкова плавен, а по-скоро силен скок в цените на златото, особено в качеството му на инвестиционно убежище.

„Можем да бъдем оптимисти за цената на златото в долари. Моментът е изключително подходящ за покупки, особено ще се отнася до физическото злато“.

Вижте повече във видеото.