В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Николай Майстер: Пазарът на акции в САЩ ще продължи да расте

Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, "В развитие", 04.05.2021

13:40 | 4 май 2021
Обновен: 14:31 | 4 май 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарите ще продължат да се покачват, поне пазарът на акции в САЩ, може би в по-малко степен в Европа. Това прогнозира Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Според него връзката между подобряването на фундаменталното състояние на икономиката и движението на пазарите не би трябвало да е водещият аргумент по темата накъде ще продължат да се движат пазарите. Той даде за пример миналата година, когато икономиката се влоши, а пазарите се покачваха и имаше ясно разделение между двете.

Майстер прогнозира, че пазарите ще се покачват, докато не настъпи едно от две събития - докато централните банки не спрат да печатат пари или докато инфлацията не се покачи доста над нивата, които централните банки биха толерирали.

Според него Федералният резерв на САЩ ясно комуникира, че ще продължи да налива пари в пазара дори и след като инфлацията премине 2%.

"Мисля, че има риск икономиката да прегрее и инфлацията да отиде значително над това ниво. Може да отиде и над 3 - 3,5% и тогава ще видим рязко прегряване. Вероятно Фед бързо ще реагира, и то по-силно с промяна на лихвената политика, със спиране на печатането на пари".

Майстер е на мнение, че неяснотата на пазарите идва основно от инфлацията и очакванията за нея и има риск в тази посока.

По думите му би било добре, ако политиката на отрицателни лихви приключи по-скоро по-рано, отколкото по-късно.

"В Европа процесите се случват 1-2-3 тримесечия по-късно от Щатите и вероятно и в Европа ще има по-висока инфлация", прогнозира той и припомни, че мандатът на Европейската централна банка (ЕЦБ) е само относно инфлацията и не предвижда поддържане и на заетостта.

"Когато видим покачване на инфлацията, то тогава и ЕЦБ би трябвало да започне да покачва лихвите".

При инвестиционните си решения компанията на Майстер търси компании, акции и сектори, които дават защита от инфлация, разказа той и даде за пример сектора на недвижимите имоти в САЩ, където жилищата рязко поскъпват и има недостиг на предлагането. Освен това компанията купува акции само когато са убедени, че има стойност в тях и не са прекалено скъпи.

От думите на госта стана ясно, че икономическото възстановяване ще дойде по-рано в САЩ, отколкото в Европа, и то основно защото в Щатите върви по-бързо ваксинирането на по-голяма част от населението.

"Благодарение на това около лятото вероятно икономиката в САЩ ще се отвори и ще има покачване на потреблението".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.