В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Джером Пауъл разочарова инвеститорите с неготовността на Фед да се намеси преждевременно

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 08.03.2021

15:27 | 8 март 2021
Обновен: 15:27 | 8 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Ясно е едно - председателят на Фед не вижда никаква нужда централната банка да реагира на нарастващата инфлация и лихвените проценти на капиталовия пазар. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

Цитирайки Пауъл Попов заяви, че отварянето на американската икономиката е възможно да окаже възходящ натиск върху цените, докато в същото време ако темповете на инфлация се повишат в краткосрочен план, Фед би реагирал "търпеливо" преди да промени паричната политика. 

"Новите американски програми за икономическо стимулиране доведоха до сериозни разгорещени дебати за възможността от прегряване на икономиката, като повишената доходност по американските облигации предизвика доста опасения".

"Той разочарова донякъде с несклоността и неготовността на Фед да реагира преждевременно на евентуални подобни опасения", изтъкна Попов.

По отношение на предварителни данни на Министерството на икономиката Бойчо Попов коментира, че държавните приходи към февруари тази година са по-малко спрямо същия период миналата година, докато разходите са с почти 21% повече. "По този начин бюджетното салдо остава положително, но едва в размер на 137 млн. лева", допълни още той.

"За сравнение първите два месеца на 2020 г. превишението на приходите над разходите беше близо 1,5 млрд. лв. Доста сериозна разлика спрямо предварителните данни, която показва, че пандемията дава своя дан в това направление". 

Попов коментира и заявленията на 3200 фирми за грантове на стойност 50 хил. лв, които бяха подадени в рамките на 5 дни, като посочи, че заявките надхвърлят двойно наличния бюджет и вероятно ще се наложи на държавата да преносочва средства, тъй като крайният срок на тази мярка още не е изтекъл и се очаква техния брой да нарастне.

В разговора беше засегната и темата за Европейския пакт за стабилност и растеж, който ще бъде спрян и през 2022 г. 

"Пактът ще бъде прекратен и през следващата година, след като ЕК и държавите членки се съгласиха миналата седмица да дадат възможност на правителствата да продължават да реагират на икономическите последици, причинени от Covid."

"ЕК ще продължи с реформата на Пакта, но едва след като се види краят на пандемията, като тя е възможна само с повесеместен консенсус на всички държави членки", допълни главният редактор на investor.bg. 

"Едната от целите на плана за прилагане на така наречения Европейски стълб на социалните права, който беше представен преди няколко дни от ЕК, гласи, че най-малко 78% от европейското население между 20 и 64 трябва да бъдат заети до 2030 г. Освен това се цели 60% от възрастното население да посещава обучение, т.е. да им се предоставя възможност за допълнителна квалификация".

От разговора стана ясно, че през изминалата седмица САЩ и ЕС са се договорили за временно спиране на наказателните мита.

"Тези такси, въведени поради спора за субсидии за производството на самолети, няма да се събират за период от 4 месеца като символ на промяна в трансатлантическите отношения, както заяви самата Урсула фон дер Лайен".

"Според американското министерство на търговията обаче САЩ подготвят специални мита за алуминиеви листове, внасяни от 18 държави, някои от които европейски заради ценови дъмпинг и предполагаеми субсидии", коментира още Бойчо Попов.

От разговора стана ясно, че инвеститорите очакват с нетърпение заседанието на ЕЦБ тази седмица. 

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.