В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Covid причини най-тежката криза в Латинска Америка от края на колониализма

Д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, В развитие, 19.02.2021

14:54 | 19 февруари 2021
Обновен: 16:11 | 19 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Кризата на Covid-19, която вече придобива реално икономическо изражение в Латинска Америка, е най-дълбоката и най-лошата на континента, откакто тези държави са създадени след края на колониалното управление през 18 век. Това заяви д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Да, данните, които бяха публикувани от МВФ, за ръста на производството и този на БВП на Колумбия са положителни, но гръбнакът на икономиката, неформалните сектори като туризъм и хотелиерство, е обект на масов фалит", поясни д-р Анета де ла Мар Икономова

По неофициални данни към този момент над 100 млн. души в Латинска Америка са изпаднали в бедност.

"В моя квартал в Богота 60% от бизнесите за затворени, докато хората излизат да продават по улиците само и само да се прехранят. От гледна точка на банковата система, тя е стабилна, и Китай е най-големият търговски партньор на Латинска Америка, но в града изоставени ресторанти, офиси и дори и квартали са вече често срещана гледка".

По думите на преподавателя в Университет Екстернадо де Колумбия това се дължи на липсата на държавни помощи към малкия и среден бизнес в южноамериканската страна.

"Противопандемичните мерки бяха разхлабени, от една страна, поради първата доставка на ваксини в сряда, но и от друга - поради нарастващото обществено напрежение, което ескалира до сблъсъци с местната администрация". 

Д-р Анета де ла Мар Икономова коментира, че в правителствената стратегия на президента на Иван Дуке по отношение на разпространението на ваксини и инциативата Covax на СЗО са залегнали и други мотиви освен привидно нагледния.

"Първо, дозите ще бъдат недостатъчни да се ваксинира не само колумбийското население, но и бразилското, и аржетинското и всички други на континента. 16% от най-богатите страни притежават 60% от наличните ваксини, затова по мое мнение правителството се надява недостигът да бъде компенсиран чрез Covax. Като отчасти, за да бъде мотивирано участието на Колумбия в инциативата на СЗО, правителството реши да натурализира милиони венецуелски емигранти".

"При встъпването си в длъжност Дуке отправяше обещания за запазване на работни места за колумбийци, а миналата седмица отвори границите, като по неофициални данни повече от 2,5 млн. венецуелци са дошли на територията на Колумбия, на които им е гарантирано пребиваване в следващите десет години", коментира гостът.

"Преди всичко тези хора вече са тук. Имам съседи, които са дошли пеша от Венецуела, и може би от морална гледна точка е правилна постъпката на Дуке, защото е невъзможно венецуелците да бъдат изгонени".

Д-р Анета де ла Мар Икономова прогнозира, че на фона на най-тежката криза, която Латинска Америка някога е претърпявала, националните правителства ще започнат все повече да разхлабват ограничанията в страните си с цел размразяване на замръзналите им икономики.

"Предстоят избори през април, чийто резултат ще предначертае бъдещето развитие на нашия регион, като властта е много по-вероятно да се смени и това да бъде съпроводено с известна доза стабилност".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.