В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Мрачни настроения на фондовите пазари, оптимизъм за петрола

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 11.12.2020

13:00 | 11 декември 2020
Обновен: 16:41 | 11 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Настроенията на фондовите пазари в края на седмицата са помрачени, докато петролът е готов да изпрати шеста седмица подред с повишения в цената си. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„На риск апетита на инвеститорите натежават избледняването на перспективите за сделка относно стимулите в САЩ, както и рискът да се стигне до Brexit без сделка“.

Междувременно по думите на Магдалена Иванова търсенето на петрол в световен мащаб се възстановява, след като достигна най-ниското си ниво през миналия месец. Тя обърна внимание, че сортът Брент е минал границата от 50 долара за барел за първи път тази седмица от 9 месеца насам благодарение на надеждите, че ваксината срещу коронавирус ще увеличи търсенето на петрол през  2021 г.

„Събитието на седмицата за финансовите пазари е заседанието на Европейската централна банка, на което беше взето решение да се увеличи подкрепата по програмата за спешно купуване на облигации, както и да се помогне на икономиката на региона с повече евтини дългосрочни заеми за банките“.

„От обновените прогнози на ЕЦБ стана ясно, че банката очаква по-слабо икономическо възстановяване догодина заради втората Covid вълна в сравнение с прогнозираното през септември“, каза още главният редактор на bloombergtv.bg.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.