В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Дори и да изглежда като балон, пазарите ще продължават да вървят нагоре

Павел Николов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „ЕвроФинанс“, В Развитие, 03.12.2020

14:18 | 3 декември 2020
Обновен: 12:32 | 4 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Българските инвеститори - индивидуални и институционални, вече ще могат да придобиват дялове от глобалните взаимни фондове на Amundi чрез мрежата на ЕвроФинанс изцяло дигитално. Това заяви Павел Николов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „ЕвроФинанс“, по време на Investor Finance Forum. 

ЕвроФинанс е първата небанкова финансова институция в България, която предлага взаимните фондове на Amundi.

Според Николов ще продължат да вървят нагоре, колкото и това да изглежда като балон. По думите му инфлацията в момента се измества към финансовите активи. 

„До голяма степен това, което наблюдаваме тази година като търговия и като движение на пазарите, се дължи на очакванията на инвеститорите, че централните банки, ще продължават да стимулират икономиката и да понижават лихвите. Но има и други механизми за стимулиране от страна на централните банки. Очаква се редица големи държави да предприемат допълнителни фискални мерки, което винаги се тълкува като стимул за фондовите пазари и инвестиции. По мое мнение пазарите най-вероятно ще продължат да вървят нагоре“.

Павел Николов коментира и така нареченото "златно правило" за създаване на портфолио с 60% акции и 40% облигации.

„Противниците на златното правило всъщност базират своите възражения срещу това, че лихвите по облигациите в момента са изключително ниски. Очакваната възвръщаемост от инвестицията в облигации е почти отрицателна или близка до нулата. Но доходността от едно такова базово портфолио от 60 на 40 през последните около 40 години носи една средна доходност от 10% годишно.“

Целия разговор може да видите във видео.

Как ще се възстанови икономиката след коронакризата; каква е връзката между пазарите и реалната икономика; кои са най-перспективните сектори според инвеститорите? Отговор на тези и още важни въпроси дава деветото издание на Investor Finance Forum, което се провежда днес, от 12 часа и се излъчва на живо в каналите на Investor Media Group – Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg и Bgonair.bg. Тази година заради пандемията от COVID-19 деветото издание на най-голямото събитие на финансовата и инвестиционната общност в България и региона Investor Finance Forum ще се проведе в нов, хибриден формат от онлайн дискусии и телевизионно студио. 

Събитието се провежда с генералното партньорство на Първа инвестиционна банка и подкрепата на „Фондът на фондовете“,  Amundi Asset Management, Telelink Business Services, Schroders, Software Group, ЕвроФинанс, ActivTrades, Българска фондова борса, Централен Депозитар, TBI Bank. 

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.