В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Covid продължава да оказва натиск както на глобалните пазари, така и на българския

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 26.10.2020

13:11 | 26 октомври 2020
Обновен: 13:28 | 26 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев

В две направления в България протекоха новините през изминалия уикенд - от една страна втората коронавирусна вълна, която към този момент се атакува от властите на регионално и отчасти на децентрализирано ниво, a от друга - положителният тест на премира Бойко Борисов. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Стратегията, която българските власти предприемат към този момент, е да се опитат да намерят деликатния баланс между запазване функционирането икономиката, като същевременно да се спасят човешки животи. По всичко личи, че повторо въвеждане на пролетните локдауни в България не е на дневен ред, но високият ръст на заразените в ЦИЕ продължава да подхранва притесненията. Изглежда, че българските властите въвеждат противопандемичните мерки малко на хаотичен принцип". 

"Развитието около болестта на премиера Борисов ще бъде от изключително значение през следващите дни, тъй като може да донесе със себе си огромна доза политическа и икономическа несигурност, до каквито доведе продължителната инфекция на Борис Джонсън", коментира главният редактор на Investor.bg

По отношение на геополитическата и икономическа обстановка Попов заяви, че бързо нарастващият брой на заразените в Европа и САЩ, споровете за новата програма за икономическо стимулиране на САЩ и приближаващите президентски избори натоварват фондовите пазари. 

"Ето защо през това тримесечие стратезите очакват цените на акциите да продължат да варират значително. Експертите по акции залагат, че икономиката и фондовите пазари ще получат нов тласък през 2021 г. с появата на ваксина срещу пандемията".

"Германският водещ индекс Dax отчете най-слабата си седмица от около месец с понижение от два процента, макар че индексът отчете дневна печалба за петък след добри корпоративни данни", добави още Попов, като от разговора стана ясно, че през новата седмица ще има изобилие от макроикономически данни и такива за компаниите от двете страни на Атлантическия океан,

"Почти дузина компании от Dax ще обявяват своите отчетни данни. Те включват Deutsche Bank и Volkswagen. В САЩ технологичните компании Amazon, Apple, Facebook, Microsoft и майка на Google Alphabet ще разкрият счетоводните си баланси", поясни Попов.

"В понеделник институтът Ifo публикува последните новини за корпоративните настроения в Германия в лицето на своя Business Climateunde...; във вторник - в САЩ ще бъдат публикувани данни за входящите поръчки за трайни стоки и доверието на потребителите; в четвъртък ще се проведе пресконференция на Кристин Лагард, която вероятно ще подчертае единството в Управителния съвет на Европейската централна банка; а за петък се очакват данните за за продажбите на дребно през септември за Германия и най-вече първата оценка на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие. Такива ще има за Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия, Португалия и други страни, както и за цялата еврозона.  

Целия коментар на главния редактор на Investor.bg вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.