В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Процедурата за избор на нов председател на КФН подкопава доверието в парламентарното мнозинство

Борис Ячев, зам.-председател на ПФ, в предаването В развитие, 22.07.2016

19:57 | 22 юли 2016
Автор: Investor.bg
Борис Ячев, зам.-председател на ПФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борис Ячев, зам.-председател на ПФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По правилник на НС началото на новата процедура трябваше да бъде дадено поне 3 месеца по-рано, за да може до края на мандата на Стоян Мавродиев да бъде избран нов председател на КФН, който плавно да стъпи в длъжност. Това каза зам.-председателят на ПФ Борис Ячев в предаването „В развитие“ с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria по повод основния аргумент на Менда Стоянова за предлагането на силно съкратена процедура за избор на нов председател.

По думите му просрочието в мандата на настоящия председател на надзорната институция не е причина да бъдат нарушени както правилника на НС, така и взаимното доверието сред управляващото мнозинство. В настоящият момент политически най-правилното и нормално решение е спиране и отлагане на процедурата за септември, коментира още той.

Според Ячев има не само законови начини да се случи това. По думите му за спирането на тази процедура трябва малко повече политическа мъдрост от ръководството на ГЕРБ, политическото ръководство на парламентарната група и най-вече в лицето на премиера. Тя подкопа сериозно доверието в рамките на парламентарното мнозинство и трябва да бъде отложена за есента, коментира още той.  

Вижте повече във видеото: